Consiliul Local a aprobat restaurarea Sinagogii Ortodoxe “Aachvas Rein”. Aceasta va gazdui Muzeul Evreilor
Stiri Oradea

Consiliul Local a aprobat restaurarea Sinagogii Ortodoxe “Aachvas Rein”. Aceasta va gazdui Muzeul Evreilor

În cadrul conferinței de presă de azi, 25 iulie 2017, primarul Ilie Bolojan a prezentat stadiul proiectului de reabilitare a Sinagogii Ortodoxe ”Aachvas Rein” de pe str. Primăriei nr. 24.

Indicatorii tehnico-economici privind realizarea obiectivului ”Conservare şi restaurare Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein, continuare lucrări autorizate cu A.C nr. 967/2013 – Reabilitare clădire, împrejmuire și reconversie în spațiu muzeal” au fost aprobați în ședința Consiliului Local de astăzi.

Valoarea estimată a investiției este de 439.440 lei + TVA.

La acest proiect vom acționa în două etape: prima cuprinde lucrările la fațadă, lucrări interioare, tencuieli și finisaje, iar cea de-a doua etapă va consta în amenajarea muzeală, respectiv în achiziția mobilierului și a obiectelor muzeale. Scopul nostru este ca pe 9 octombrie 2018, de Ziua Holocaustului, înainte de Ziua Orașului Oradea, să deschidem acest Muzeu al Evreilor”, a spus primarul Ilie Bolojan.

În realizarea planului expozițional, dar și în achiziția obiectelor care vor fi expuse în spațiul Sinagogii ”Aachvas Rein”, comunitatea evreilor va avea un rol important prin atragerea de parteneri și instituții muzeale din străinătate.

Citeste si: Doua cladiri de patrimoniu, preluate de administratia locala, vor fi reabilitate si transformate in muzee

De asemenea, prin funcţiunea nou alocată – Muzeu al comunității evreiești și alte activități muzeale – se  doreşte introducerea monumentului în circuitul turistic, precum şi valorificarea din punct de vedere cultural a unui obiectiv de arhitectură reprezentativ pentru oraş.

Astfel, pentru realizarea acestui obiectiv, Direcția Patrimoniu a propus Consiliului Local aprobarea încheierii unui contract de administrare între Comunitatea Evreilor din Oradea și Municipiul Oradea – Direcția Patrimoniu Imobiliar pentru imobilul mai sus menționat, pe o perioadă de 30 de ani, de a accesa fonduri nerambursabile pentru reabilitarea și reconversia funcțională a  imobilului, urmând ca, după preluarea în administrare, să se ia măsurile legale în vederea clasării imobilului ca monument istoric.

Construcţia Sinagogii Ortodoxe a început în anul 1930, după planurile întocmite de arhitectul Löbl Ferenc încă din 1910. Acesta a fost ultimul templu mozaic ridicat în Oradea. În ciuda dimensiunilor sale mici, sinagoga are farmecul ei. Construită pe un plan rectangular, clădirea este decorată cu patru coloane spiralate, la colţuri. Intrarea centrală este destinată bărbaţilor, fiind încadrată de o parte şi de alta de ferestre ovale. Această sinagogă este unică şi prin faptul că pereţii sunt tip „vapor”, având formă de valuri. Conform ritualului iudaic, femeile intră în sinagogă prin lateral. Sinagoga are 450 de locuri, din care 300 pentru bărbaţi, în naos, şi 150 pentru femei, în balcoanele laterale şi în cel central.