Amenzile rutiere s-ar putea reduce considerabil, conform unei legi trecute de Senat
Juridic

Amenzile rutiere s-ar putea reduce considerabil, conform unei legi trecute de Senat

Amenzile rutiere s-ar putea reduce considerabil, conform unui proiect de lege care a trecut tacit de Senat, dar care are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputaților pentru a se aplica în practică, scrie avocatnet.ro 

Modul de calcul al punctului-amendă ar putea fi schimbat, iar această modificare ar duce la reducerea nivelului amenzilor aplicate șoferilor pentru nerespectarea legislației rutiere în vigoare. Schimbările privind calculul punctului-amendă se regăsesc într-un proiect de act normativ adoptat tacit la Senat.

Mai exact, este vorba despre Propunerea legislativă pentru modificarea art.98 alin.(2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, document adoptat tacit de către Senat, după ce s-a depășit termenul-limită pentru votarea acestuia și care are nevoie, pentru a se aplica, de aprobarea parlamentarilor și de publicarea în Monitorul Oficial.

Astfel, potrivit textului documentului, punctul-amendă va fi calculat în funcție de indicele social de referință. Concret, dacă acest proiect legislativ va intra în vigoare, un punct-amendă va reprezenta “20% din indicele social de referință, stabilit prin hotărâre a Guvernului”.

În prezent, conform legislației, punctul-amendă este stabilit în raport cu salariul minim pe economie, reprezentând, mai exact, 10% din acesta. Totuși, pentru 2018 și 2019, autoritățile din țara noastră au decis să stabilească o valoare fixă a punctului-amendă, nu calculată în funcție de salariul minim.

Practic, Guvernul a stabilit că valoarea punctului-amendă folosit la calculul amenzilor de circulație în 2019 va rămâne la nivelul folosit anul trecut, adică valoarea unui punct-amendă va fi de 145 de lei. În condițiile în care cuantumul ISR din acest an este de 500 de lei, punctul-amendă va avea valoarea, dacă propunerea legislativă va ajunge să se aplice, de 100 de lei, ceea ce ar reprezenta o scădere a valorilor amenzilor de circulație față de cele aplicate în prezent.