Doi primari din judetul Bihor sunt cercetati penal, in calitate de inculpati, pentru obtinere ilegala de fonduri, cu consecinte deosebit de grave.
Juridic

Doi primari din judetul Bihor sunt cercetati penal, in calitate de inculpati, pentru obtinere ilegala de fonduri, cu consecinte deosebit de grave.

Astfel primarii din Brusturi si Spinus, cu complicitatea unei firme, au reusit sa pacaleasca Ministerul Dezvoltarii si sa obtina bani de la buget in baza unor autorizatii contrafacute.

Parchetul informeaza ca, prin Ordonanţa din data de 26.09.2023 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:

  • B.L. primar al comunei Brusturi, jud.Bihor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, prev. de art.306 alin.1 C.pen., cu reţinerea art.309 C.proc.pen.;
  • F.A., primar al comunei Spinuş, jud.Bihor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri cu consecinţe deosebit de grave, prev. de art.306 alin.1 C.pen., cu reţinerea art.309 C.proc.pen.
  • M.G., reprezentantul legal al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de :
    – complicitate la obţinere ilegală de fonduri cu consecinţe deosebit de grave,prev. de art.306 alin.1 C.pen., cu reţinerea art.309 C.proc.pen.
    – complicitate la obţinere ilegală de fonduri cu consecinţe deosebit de grave,,prev. de art.48 rap. la art.306 alin.1 C.pen., cu reţinerea art.309 C.proc.pen.,
    reţinându-se că:

În data de 17.04.2019, inculpata B.L., în calitatea sa de primar al comunei Brusturi, jud.Bihor, cu ocazia realizării/executării lucrării “Proiect de alimentare cu apă în comuna Brusturi”, a utilizat documente false în faţa finanţatorului, în sensul că a transmis la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice o autorizație de construcţie contrafăcută, ce i-a fost pusă la dispoziţie de către inculpatul M.G., pentru a obține pe nedrept fonduri guvernamentale, iar în baza acelei autorizaţii de construcţie false, Ministerul a decontat către UAT Brusturi în cursul anului 2019, în trei tranşe, suma totală de 4.383.983 lei, care ulterior a fost virată în contul executantului lucrării.

În data de 17.04.2019, inculpatul F.A., în calitatea sa de primar al comunei Spinuş, jud.Bihor, cu ocazia realizării/executării obiectivului de investiţii “Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere in comuna Spinus, Judeţul Bihor”, a utilizat documente false în faţa finanţatorului, în sensul că a transmis la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice o autorizație de construcţie contrafăcută, ce i-a fost pusă la dispoziţie de către inculpatul M.G., pentru a obține pe nedrept fonduri guvernamentale, iar în baza acelei autorizaţii de construcţie false, Ministerul a decontat către UAT Spinuş în cursul anului 2019, în două tranşe, suma totală de 3.104.479 lei, care ulterior a fost virată în contul executantului lucrării

În dosar se continuă cercetările de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

Parchetul Bihor face precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă, conform prevederilor Codului de procedură penală, o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedura penală și nu poate, în nici un caz, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ne găsiți și pe Google News