24 de cazuri de rujeola la nivelul judetului Bihor. Peste 3100 la nivel national, inregistrandu-se 17 decese
Sanatate

24 de cazuri de rujeola la nivelul judetului Bihor. Peste 3100 la nivel national, inregistrandu-se 17 decese

Ministerul Sanatatii informeaza ca, numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania pana la data de 24.02.2017 este 3109, din care 16 decese (5 in jud. Arad, 4 in jud. Timis, 3 in jud. Dolj, 3 in jud. Caras Severin si 1 in Bucuresti). Un al 17-lea deces posibil datorat rujeolei a fost infirmat (jud. Arad). S-au inregistrat cazuri de rujeola in 36 de judete.

In judetul Bihor au fost notificate 24 de cazuri de rujeola, cu 11 mai mult decat in octombrie 2016.

Ca masura de limitare a extinderii rujeolei a fost organizata si se desfasoara la nivel national o campanie de vaccinare copiilor cu varste cuprinse intre 9 luni si 9 ani, informeaza Ministerul Sanatatii.

Despre Rujeola:

Rujeola este o infectie virala extrem de contagioasa. Rujeola este cauzata de virusul rujeolic, un virus din familia cum-arata-rujeolaparamixovirusuri. Acest grup de virusuri cauzeaza in general afectiuni respiratorii. Rujeola se transmite atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta.

Virusul se raspandeste cel mai adesea in perioada de incubatie a bolii, atunci cand pacientul nu stie ca este bolnav si nu prezinta nici un simptom. Bolnavul este contagios cu 4 zile inainte ca eruptia cutanata tipica sa apara si inca 4 zile dupa aceea.

Simptome rujeola

Simptomatologia se dezvolta de obicei in 8-12 zile de la expunerea la virus. Cu toate acestea, perioada de incubatie (perioada de timp scursa intre momentul infectarii si momentul aparitiei primelor simptome) se poate intinde pe un interval cuprins intre 7 si 18 zile.
 
Simptomele initiale includ:
– febra (38C sau mai mare)
– rinoree (scurgerea de secretii de la nivelul nasului), stranut
– senzatia de gat uscat, tuse persistenta
– cresterea in volum a ganglionilor latero-cervicali
– diaree
– oboseala, inapetenta (pierderea poftei de mancare)
– uneori poate apare si o lacrimare discreta.
 
 
Aceasta simptomatologie se intinde pe o perioada cuprinsa intre 3 si 5 zile. Spre sfarsitul acestei faze, apare o eruptie sub forma unor puncte rosii cu un centru mic de culoare gri, denumita si semnul Koplik, si care apare pe mucoasa bucala.

Eruptia dispare in aproximativ 18 ore si in locul ei apare eruptia tipica de rujeola:
– apare mai intai la nivelul fetei si in spatele urechilor, pentru a se raspandi apoi pe intreg corpul
virusul-rujeolei este insotita de obicei de febra pana la 40C sau mai mult, dar care scade in urmatoarele 2 zile
– eruptia dureaza aproximativ 5 zile si poate fi insotita de o senzatie usoara de mancarime
– eruptia dispare in aceeasi ordine in care a aparut
– dupa disparitia eruptiei, pe locul respectiv, pielea poate avea o tenta maronie, decolorata care dispare treptat.

Tratament rujeola:

In cazurile fara complicatii, rujeola este tratata prin repaus la pat si ingrijire la domiciliu. Tratamentul la domiciliu include medicamente ce nu au nevoie de prescriptie medicala si care au efect antipiretic (scad febra) si antialgic (scad durerea), asa cum este ibuprofenul sau alte medicamente din aceeasi clasa, precum acetaminofenul (paracetamol). Aspirina este contraindicata la persoanele sub 20 de ani datorita legaturii sale cu aparitia unei afectiuni mai rare dar foarte grava, denumita sindromul Reye (afectare cerebrala si hepatica grava, ce are ca si cauza consumului de aspirina). Nu se folosesc antibiotice in tratamentul rujeolei decat daca apar complicatii bacteriene, cum ar fi pneumonia sau infectii ale urechii. In timpul bolii poate scadea concentratia de vitamina A din organism, ceea ce duce la aparitia sindromului de uscaciune a ochilor (xeroftalmie) si uneori orbire. Deficitul de vitamina A creste si riscul decesului datorita complicatiilor, mai ales la copiii sub 2 ani.
 
Suplimente de vitamina A se recomanda pentru:
– copii intre 6 luni si 2 ani, care sunt spitalizati datorita aparitiei complicatiilor
– copii cu rujeola, care au un sistem imunitar deficitar sau carente de vitamina A
– toti copiii cu rujeola care provin din comunitati sau zone in care deficitul de vitamina A este recunoscut a fi o problema de sanatate, mai ales in tarile in curs de dezvoltare sau zonele izolate.
 

Ministerul Sănătății face apel către părinți să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor și să se adreseze medicilor de familie pentru imunizare.

MS reamintește că există suficiente doze de vaccin ROR pentru toți copiii care au nevoie de imunizare.

Ne găsiți și pe Google News