13 cazuri de rujeola raportate la nivelul judetului Bihor
Sanatate

13 cazuri de rujeola raportate la nivelul judetului Bihor

Ministerul Sanatatii informeaza ca, la nivel national, sunt inregistrate un numar de 935 cazuri de rujeola, cu 149 mai multe fata de ultima raportate si ca au fost inregistrate si 6 decese.

Directia de Sanatate Publica Bihor nu pare ingrijorata de dublarea numarului de cazuri de rujeola in judetul Bihor, fata de ultima raportare, care acum a ajuns la 13 cazuri, netransmitand nici o data statistica catre presa si nici pe propriul site. De asemenea pe site-ul DSP Bihor nu exista nici un sfat cu privire la cazurile de rujeola sau despre situatia vaccinarilor, chiar daca in Bihor exista un grad ridicat de risc, avand in vedere ca in judetele invecinate cazurile de rujeola sunt in numar foarte mare.

„Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunitățile cu acoperire vaccinală scăzută. În contextul epidemiologic actual s-a recomandat intensificarea acțiunilor de vaccinare cu ROR a copiilor incomplet vaccinați/nevaccinați. Până la această dată au fost recuperați la vaccinare 3.049 de copii cu vârste între 1 — 15 ani”, precizeaza Ministerul Sanatatii.

Citeste si: Epidemie de rujeola in Romania, in judetul Bihor avem un singur caz

Cazuri de rujeola s-au inregistrat in 30 de județe: 223 în Arad, 190 — Mureș, 128 — Bistrița, 91 — Timiș, 90 — Cluj, 39 — Caraș Severin, 37 — Brașov, 34 — Suceava, 18 — Hunedoara, 15 — Dolj, 13 — Bihor, 11—Sălaj, câte șase — Harghita și Alba, cinci — Iași, patru — Olt, câte trei — Sibiu, București, Bacău, Constanța, câte două Dâmbovița, Neamț, Brăila și câte un caz în Giurgiu, Mehedinți, Vaslui, Botoșani, Buzău, Prahova, Vâlcea.

Rujeola:

Rujeola este o infectie virala extrem de contagioasa. Rujeola este cauzata de virusul rujeolic, un virus din familia cum-arata-rujeolaparamixovirusuri. Acest grup de virusuri cauzeaza in general afectiuni respiratorii. Rujeola se transmite atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta.

Virusul se raspandeste cel mai adesea in perioada de incubatie a bolii, atunci cand pacientul nu stie ca este bolnav si nu prezinta nici un simptom. Bolnavul este contagios cu 4 zile inainte ca eruptia cutanata tipica sa apara si inca 4 zile dupa aceea.

Simptome rujeola

Simptomatologia se dezvolta de obicei in 8-12 zile de la expunerea la virus. Cu toate acestea, perioada de incubatie (perioada de timp scursa intre momentul infectarii si momentul aparitiei primelor simptome) se poate intinde pe un interval cuprins intre 7 si 18 zile.
 
Simptomele initiale includ:
– febra (38C sau mai mare)
– rinoree (scurgerea de secretii de la nivelul nasului), stranut
– senzatia de gat uscat, tuse persistenta
– cresterea in volum a ganglionilor latero-cervicali
– diaree
– oboseala, inapetenta (pierderea poftei de mancare)
– uneori poate apare si o lacrimare discreta.
virusul-rujeoleiAceasta simptomatologie se intinde pe o perioada cuprinsa intre 3 si 5 zile. Spre sfarsitul acestei faze, apare o eruptie sub forma unor puncte rosii cu un centru mic de culoare gri, denumita si semnul Koplik, si care apare pe mucoasa bucala.

Eruptia dispare in aproximativ 18 ore si in locul ei apare eruptia tipica de rujeola:
– apare mai intai la nivelul fetei si in spatele urechilor, pentru a se raspandi apoi pe intreg corpul
– este insotita de obicei de febra pana la 40C sau mai mult, dar care scade in urmatoarele 2 zile
– eruptia dureaza aproximativ 5 zile si poate fi insotita de o senzatie usoara de mancarime
– eruptia dispare in aceeasi ordine in care a aparut
– dupa disparitia eruptiei, pe locul respectiv, pielea poate avea o tenta maronie, decolorata care dispare treptat.

Tratament rujeola:

In cazurile fara complicatii, rujeola este tratata prin repaus la pat si ingrijire la domiciliu. Tratamentul la domiciliu include medicamente ce nu au nevoie de prescriptie medicala si care au efect antipiretic (scad febra) si antialgic (scad durerea), asa cum este ibuprofenul sau alte medicamente din aceeasi clasa, precum acetaminofenul (paracetamol). Aspirina este contraindicata la persoanele sub 20 de ani datorita legaturii sale cu aparitia unei afectiuni mai rare dar foarte grava, denumita sindromul Reye (afectare cerebrala si hepatica grava, ce are ca si cauza consumului de aspirina). Nu se folosesc antibiotice in tratamentul rujeolei decat daca apar complicatii bacteriene, cum ar fi pneumonia sau infectii ale urechii. In timpul bolii poate scadea concentratia de vitamina A din organism, ceea ce duce la aparitia sindromului de uscaciune a ochilor (xeroftalmie) si uneori orbire. Deficitul de vitamina A creste si riscul decesului datorita complicatiilor, mai ales la copiii sub 2 ani.
 
Suplimente de vitamina A se recomanda pentru:
– copii intre 6 luni si 2 ani, care sunt spitalizati datorita aparitiei complicatiilor
– copii cu rujeola, care au un sistem imunitar deficitar sau carente de vitamina A
– toti copiii cu rujeola care provin din comunitati sau zone in care deficitul de vitamina A este recunoscut a fi o problema de sanatate, mai ales in tarile in curs de dezvoltare sau zonele izolate.
 

Ministerul Sănătății face apel către părinți să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor și să se adreseze medicilor de familie pentru imunizare.

MS reamintește că există suficiente doze de vaccin ROR pentru toți copiii care au nevoie de imunizare.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News