Ministerul Sanatatii informeaza ca, la nivel national, sunt inregistrate un numar de 935 cazuri de rujeola, cu 149 mai multe fata de ultima raportate si ca au fost inregistrate si 6 decese.
Directia de Sanatate Publica Bihor nu pare ingrijorata de dublarea numarului de cazuri de rujeola in judetul Bihor, fata de ultima raportare, care acum a ajuns la 13 cazuri, netransmitand nici o data statistica catre presa si nici pe propriul site. De asemenea pe site-ul DSP Bihor nu exista nici un sfat cu privire la cazurile de rujeola sau despre situatia vaccinarilor, chiar daca in Bihor exista un grad ridicat de risc, avand in vedere ca in judetele invecinate cazurile de rujeola sunt in numar foarte mare.
„Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunitățile cu acoperire vaccinală scăzută. În contextul epidemiologic actual s-a recomandat intensificarea acțiunilor de vaccinare cu ROR a copiilor incomplet vaccinați/nevaccinați. Până la această dată au fost recuperați la vaccinare 3.049 de copii cu vârste între 1 — 15 ani”, precizeaza Ministerul Sanatatii.
Citeste si: Epidemie de rujeola in Romania, in judetul Bihor avem un singur caz
Cazuri de rujeola s-au inregistrat in 30 de județe: 223 în Arad, 190 — Mureș, 128 — Bistrița, 91 — Timiș, 90 — Cluj, 39 — Caraș Severin, 37 — Brașov, 34 — Suceava, 18 — Hunedoara, 15 — Dolj, 13 — Bihor, 11—Sălaj, câte șase — Harghita și Alba, cinci — Iași, patru — Olt, câte trei — Sibiu, București, Bacău, Constanța, câte două Dâmbovița, Neamț, Brăila și câte un caz în Giurgiu, Mehedinți, Vaslui, Botoșani, Buzău, Prahova, Vâlcea.
Rujeola:
Rujeola este o infectie virala extrem de contagioasa. Rujeola este cauzata de virusul rujeolic, un virus din familia paramixovirusuri. Acest grup de virusuri cauzeaza in general afectiuni respiratorii. Rujeola se transmite atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta.
Virusul se raspandeste cel mai adesea in perioada de incubatie a bolii, atunci cand pacientul nu stie ca este bolnav si nu prezinta nici un simptom. Bolnavul este contagios cu 4 zile inainte ca eruptia cutanata tipica sa apara si inca 4 zile dupa aceea.
Simptome rujeola
– febra (38C sau mai mare)
– rinoree (scurgerea de secretii de la nivelul nasului), stranut
– senzatia de gat uscat, tuse persistenta
– cresterea in volum a ganglionilor latero-cervicali
– diaree
– oboseala, inapetenta (pierderea poftei de mancare)
– uneori poate apare si o lacrimare discreta.

Eruptia dispare in aproximativ 18 ore si in locul ei apare eruptia tipica de rujeola:
– este insotita de obicei de febra pana la 40C sau mai mult, dar care scade in urmatoarele 2 zile
– eruptia dureaza aproximativ 5 zile si poate fi insotita de o senzatie usoara de mancarime
– eruptia dispare in aceeasi ordine in care a aparut
– dupa disparitia eruptiei, pe locul respectiv, pielea poate avea o tenta maronie, decolorata care dispare treptat.
Tratament rujeola:
– copii cu rujeola, care au un sistem imunitar deficitar sau carente de vitamina A
– toti copiii cu rujeola care provin din comunitati sau zone in care deficitul de vitamina A este recunoscut a fi o problema de sanatate, mai ales in tarile in curs de dezvoltare sau zonele izolate.
Ministerul Sănătății face apel către părinți să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor și să se adreseze medicilor de familie pentru imunizare.
MS reamintește că există suficiente doze de vaccin ROR pentru toți copiii care au nevoie de imunizare.
Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News |