Ziua Internațională a Iei sărbătorită la Oradea (GALERIE FOTO)
Cultura

Ziua Internațională a Iei sărbătorită la Oradea (GALERIE FOTO)

Ziua internațională a Iei  a fost sarbatorita si la Oradea, in cadrul unui eveniment organizat de Universitatea din Oradea. Din 2013, pe 24 iunie, de Sânziene, se sărbătorește și Ziua Universala a Iei. Tema anului 2018 a fost “Intrarea în Basm”

Este o sărbătoare organizată cu mult suflet pentru o comunitate frumoasă căreia ne-am dorit să îi dăruim o manifestare dedicată Zilei internaționale a iei, Sânzienelor, celebrări Centenarului și românismului.” a declarat, pentru InfoOradea, prorectorul Universității din Oradea, doamna conf. univ. dr. Ligia Burtă.

Desfășurarea evenimentului a început lângă statuia Soldatului Necunoscut din parcul 1 Decembrie, unde pentru a sărbători Sânzienele și a respecta tradiția, s-au împletit cununi din aceste flori. A urmat apoi o horă la care a participat toată lumea. Ulterior s-a format un alai pentru a face Marșul Iei, alai care a făcut un semi înconjur al parcului, ieșindu-se pe partea de sud și reintrând-se pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, apoi traversând parcul și continuând Marșul Iei pe strada Vasile Alecsandri.

Marsul Iei s-a oprit, apoi, in Piața Unirii, unde studenții Facultății de Muzică a Universității din Oradea au recitat poezii și au susținut un recital folcloric. Participanții, trecătorii și turiști străini s-au prins din nou în horă, învățând pașii de la instructorul Ansamblului Universității din Oradea, Mihai Jurcă.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Oradea, Jandarmeriei, Poliției locale, Ansamblului “Crisia”, Datini din Bihor și a studenților Universității din Oradea. Totodată s-a lansat o inițiativă fără precedent pentru crearea unui album național în mediul online. Cei care doresc să participe cu poze proprii pe Facebook se pot tag-ui cu #albumnationalziuaieiincentenar.

Manifestarea face parte din șirul evenimentelor “UNIVERSITATEA ALTFEL: 100 în 1”.