Indicele Robor a ajuns la 3,13%, iar ratele romanilor vor exploda din nou
Economie

Indicele Robor a ajuns la 3,13%, iar ratele romanilor vor exploda din nou

chilipirul-zilei.ro/

Indicele Robor la 3 luni a atins din nou un maxim, ajungand astazi la 3,13%, urcand intr-o singura sedinta cu 0,04 puncte procentuale. Aceasta crestere are loc in contexul in care, zilele acestea are loc actualizarea dobanzilor, ceea ce va duce la o crestere accelerata a ratelor la creditele bancare.

Pentru majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila, bancile actualizeaza dobanzile trimestrial in functie de valoare indicelui din ultima zi a trimestrului care se incheie sau din prima zi a trimestrului urmator, pentru care se si stabileste noua dobanda. 

Indicele a ajuns, asadar, la 3,13%, cel mai mare nivel din septembrie 2014, in urcare de la 3,09%  cu o sedinta in urma.

decathlon.ro

Previziunile analistilor  erau ca indicele sa depaseasca 3% abia la sfarsitul anului, iar in acest context noile previziuni arata ca acesta va ajunge la 5% pana la sfarsitul anului 2018.

In aceste conditii, este aproape o certitudine ca in trimestrul trei al acestui an (iulie-septembrie), romanii vor plati rate mai mari la banca, avand in vedere ca actualizarea anterioara s-a realizat la un Robor de 2,08% (30 martie si 2 aprilie).

Cresterea Robor ii loveste pe cei care au credite in lei, iar deprecierea leului pe cei cu imprumuturi in valuta, avand in vedere ca leul a atins, in urma cu cateva zile, un nou minim istoric in fata monedei unice europene. .