Săptămâna trecută a fost una cu multiple semnificații pentru elevii, cadrele didactice și foștii elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea.
Continuând tradiția încetățenită deja, în săptămâna când se aniversează nașterea patronului spiritual al liceului- deopotrivă și Ziua Culturii Naționale – instituția de învățământ de pe strada Roman Ciorogariu din Oradea își serbează propria aniversare. Astfel, a doua ediție a Zilelor Colegiului eminescian orădean s-au desfășurat în acest an în perioada 15-18 ianuarie – cladite, desigur, în jurul datei nașterii poetului nostru național.
Astfel, pentru toți cei adunați în sala festivă a fostului Liceu de Filologie-Istorie ziua de marți – 15 ianuarie 2019 – a fost una de adevărată sărbătoare. Ea coincide, deloc întâmplător, cu Ziua Culturii Naționale – și asta pentru că educația și cultura clădesc deopotrivă o națiune puternică. La aniversare au participat (pe lângă actualii și foștii elevi ai acestui liceu, alături de profesorii lor), oameni legați într-un fel sau altul de această școală – pentru că, fie s-au format aici, fie că, prin responsabilitățile pe care le au astăzi, susțin și coordonează activitățile complexe dintr-o instituție de învățământ de un asemenea “calibru” – fiind vorba aici de reprezentanți ai Primăriei Oradea (“vicele” Mircea Mălan), ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor (dna. Inspector școlar general-adjunct Codruța Bogdan), precum și invitatul de onoare al festivității – domnul prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan, Rectorul Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul” din București (fost elev al liceului).
Imediat după intonarea Imnului Național, în discursul său, directoarea Colegiului – profesoara Livia Muntean – le-a reamintit celor prezenți că “la început de an aniversăm nașterea poetului național Mihai Eminescu și – în același timp – Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie devenind astfel, de fiecare dată, un moment festiv, precum și un bun prilej de reflecție asupra rolului culturii în societatea noastră. Putem vorbi despre memoria marelui nostru poet, despre importanța culturii pentru progresul unei națiuni și nu există un loc mai potrivit în acest sens pentru noi decât în acela în care ne aflăm acum – cladirea Colegiului orădean care îi poartă numele”. Le-au fost reamintite pe scurt celor prezenți momente din istoria acestei prestigioase unități de învățământ orădene (devenită “Colegiu” în anul 1999), precum și faptul că acest liceu a avut mereu și are în continuare rezultate foarte bune la examenele de evaluare națională și la Bacalaureat, cât și la diversele olimpiade școlare, la nivel județean, național și chiar internațional. Concluzionând, directoarea Livia Muntean (susținută atât de către “adjuncții” Ioan Cadar și Eniko Hochausser, cât și de întreg corpul profesoral de aici) a arătat că unitatea de învățământ pe care o păstorește își respectă neabătut deviza “Tradiția naște valori !”, propunându-și și pe viitor să pregătească pentru viață tinerii care învață aici și care, după ani de la terminarea studiilor liceale, se vor putea mândri că au fost și ei cândva „eminescieni” orădeni.
Au aurmat apoi luările de cuvânt ale invitaților – primul fiind viceprimarul Mircea Mălan (care le-a sugerat elevilor prezenți să caute rațiunea de “a fi” ce se ascunde în spatele lui „este”, pornind de la afirmația lui Eminecu cum că „orice este are o rațiune de a fi”); a urmat apoi inspectoarea Codruța Bogdan, care în cuvântul său, i-a îndemnat pe elevi să fie mândri de școala în care învață și să-i ducă numele mai departe. A urmat apoi mult-așteptatul discurs al Rectorului Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul” din București (fost elev al liceului în perioada 1986 și 1988, el ajungând “eminescian” fiind transferat aici de la Liceul “Emanuil Gojdu” – eternul concurent al celor de la “Eminescu”).
Tot cu acest prilej celor care – ducând mai departe tradiția și prestigiul liceului – au paticipat și au obținut premii la olimpiadele şcolare (precum și profesorilor care i-au pregătit pe acești olimpici), respectiv celor care au avut media generală 10 în anul școlar trecut – în semn de adânc respect și prețuire le-au fost înmânate diplome de către conducerea unității de învățământ. “Vă mulțumesc pentru că nu ați încetat să dăruiți din ceea ce sunteți; și că – indiferent de situație – ați apreciat inteligența, creativitatea, onestitateaa, căldura și spiritul viu al tinerilor noștri elevi” – spunea emoționată, adresându-se colegilor săi profesori prezenți în sală, directoarea Livia Muntean.
De asemenea a fost lansat numărul 6 al revistei “Ritmuri eminesciene”, precum și volumul “Prespective și experiențe eminesciene” – volum apărut sub egida Editurii Universității din Oradea și care cuprinde numeroase articole ce reflectă activitateaa științifică și de cercetare desfășurată de către profesorii prestigiosului Colegiu orădean (materialele publicate fiind redactate în limbile română, engleză și maghiară).
Pentru a marca așa cum se cuvine ziua de naștere a patronului spiritual al Colegiului, elevii eminescieni au oferit celor prezenți recitaluri de poezie, teatru, muzică și dans – toate pe (sau inspirate din) versurile marelui nostru poet național Mihai Eminescu.
Ziua de miercuri, 16 ianuarie, a debutat cu o conferință susținută în fața elevilor de către prof. univ. dr. Ioan Horga – decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea – o personalitate marcantă în domeniul Relațiilor Internaționale și Studiilor Europene, deschizător de drumuri și specialist recunoscut la nivel național și internațional, având o activitate prodigioasă în plan didactic și științific. A urmat o dezbatere demonstrativă – pro și contra uniformizării – a membrilor Clubului de profil din cadrul Colegiului (club coordonat de profesoara de filosofie Elvira Groza), iar apoi elevii au asistat la un spectacol lectură – “Alexandru Lăpușneanu” de Mihai Eminescu – susținut de actorii Trupei Arcadia din cadrul Teatrului de Stat “Regina Maria” din Oradea. Ziua s-a încheiat cu un program de formare pentru profesorii Colegiului – “Învățare prin jocuri – pedagogie experiențială” – formator fiind unul dintre profesorii liceului: Vad Zoltan.
Ziua de joi, 17 ainuarie, s-a desfășurat – pentru cei de la secția maghiară – sub deviza “Profesor pentru o zi” – profesorii luând loc în bănci, iar elevii aflându-se pentru câteva ore în postura de dascăli. Au urmat apoi competiții sportive între profesori și elevi. Celor de la secția română ziua de joi le-a adus festivitatea de premiere a participanților la Concursul de creație și critică literară “Colocvii eminesciene”.
În ultima dintre Zilele Colegiului – vineri, 18 ianuarie – de la orele prânzului s-a desfășurat Sesiunea anuală de comunicări științifice ale profesorilor renumitului Colegiu din urbea situată pe Crișul Repede.
Prof: Daniel Topala
Ne găsiți și pe Google News