Fenomen spectaculos in dimineata zilei de 21 ianuarie, eclipsa totala de luna, vizibila in Romania.
Diverse

Fenomen spectaculos in dimineata zilei de 21 ianuarie, eclipsa totala de luna, vizibila in Romania.

Un fenomen spectaculos va putea fi observat la noapte pe cer în România, dacă e senin. În noaptea de 20 spre 21 ianuarie, va avea loc așa-numitul fenomen „SuperLuna sângerie a lupului”, o combinaţie între o eclipsă totală de Lună şi o SuperLună, care va fi vizibil în America de Nord şi de Sud, în anumite părţi din Europa şi puţine regiuni din Asia. Fenomenul începe la ora 4:36, ora României, iar maximul se va produce luni dimineaţă, la ora 7:12, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele. 

Luna va intra complet în umbra Pământului luni, la ora 07:12, ora României, când se va afla foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproximativ o oră înainte să răsară Soarele. Fenomenul va putea fi observat, în România, pe jumătate, până în jurul orei 8:00, Luna apunând când încă este eclipsată, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”

Eclipsa începe la ora 4:36, când Luna va intra în penumbra Pământului, însă schimbări pe discul acesteia vor putea fi remarcate de când începe să intre în umbră, adică începând cu ora 5:34. La acel moment, satelitul natural se va afla înspre vest la 20 de grade înălţime faţă de orizont. Faza de totalitate, când discul Lunii va fi mai întunecat decât de obicei, va începe la ora 06:41 şi va avea maximul la ora 07:12. Această fază se va încheia la ora 07:43.

Sursa: Digi24

interlink.ro

Ne găsești și pe Google News