Viceprimarul Mircea Malan a prezentat proiectul de reabilitare a Pietei Ferdinand (GALERIE FOTO)
Stiri Oradea

Viceprimarul Mircea Malan a prezentat proiectul de reabilitare a Pietei Ferdinand (GALERIE FOTO)

noriel.ro
Viceprimarul Mircea Malan a sustinut azi, 27 noiembrie 2017, o conferinta de presa cu privire la reabilitarea Pietei Ferdinand, proiect ai carui indicatori tehnico-economici au fost azi aprobati in cadrul sedintei de Consiliu Local.

Fiind un proiect important pentru orasul nostru, am considerat util sa prezentam aceasta ultima varianta la care s-a ajuns. Este un proiect pe care il vom depune pentru finantare europeana in cadrul Programului Operational Regional 2014 -2020, program in care contributia municipiului Oradea la cheltuielile eligibile este de 2%. Valoarea totala estimata a proiectului este de 20,8 milioane de lei, din care 17,6 milioane sunt cheltuieli eligibile, restul de 3,2 milioane de lei fiind cheltuieli neeligibile. Ne dorim ca la finalul acestui proiect Piata Ferdinand sa devina un spatiu public de calitate, mai atractiv pentru oradeni si pentru turisti. Totodata, urmarim sa imbunatatim mobilitatea urbana in zona, prin anumite aspecte care tin de circulatia rutiera, pietonala si cu bicicleta. Ne dorim sa punem in valoare cladirile importane care sunt in aceasta zona, dar si sa incurajam activitatile specifice pietelor publice”, a spus viceprimarul Mircea Malan in deschiderea conferintei.

Studiul de fezabilitate al proiectului a fost finalizat de arhitectul Emodi Tamas.

Viceprimarul Mircea Malan a vorbit despre schimbarile care se vor face in zona, despre interventiile care vor urma, precizand ca circulatia va fi reconfigurata intr-o masura semnificativa. Astfel, strada Madach Imre nu va mai fi circulabila rutier, in schimb strada Patriotilor va deveni strada cu sens dublu. Pe strada Moscovei se va putea de asemenea circula pe ambele sensuri, fiind amenajata şi o pista pentru biciclete. in spatele teatrului nu se va mai circula rutier, accesul fiind permis doar vehiculelor cu recuzita necesara teatrului.

decathlon.ro

De asemenea, toate locurile de parcare existente azi in Piata Ferdinand vor fi anulate, fiind amenajate doar cateva locuri pentru taxi, dar fara posibilitatea ca acestea sa stationeze acolo.

Totodata, arborii Tisa din Piata Ferdinand vor fi relocati in Parcul 1 Decembrie.

Asadar o buna parte din Piata Ferdinand va deveni exclusiv pietonala, statuile Reginei Maria si cea a lui Szigligeti Ede fiind mult mai bine puse in valoare. Suprafetele pietonale si trotuarele aferente cailor rutiere se vor largi, piateta oferind o mai buna vizibilitate pentru cladirile din jur.

In spatele teatrului, spatiul a fost astfel gandit incat sa poata fi folosit pentru desfasurarea spectacolelor in aer liber. Arhitectul Emodi Tamas a insistat pentru a pastra elementele specifice anilor 1960 din fata fostei Case de Moda.

In final, viceprimarul Mircea Malan a precizat ca proiectul de reabilitare a Pietei Ferdinand va cuprinde si reabilitarea tuturor retelelor, iar postul TRAFO din spatele teatrului va fi amenajat in subteran.

Incepand de azi, oradenii au posibilitatea sa vada in Piata Ferdinand plansele care ilustreaza proiectul de reabilitare a acesteia.