Vesti proaste pentru cei cu credite la banci. BNR a majorat dobanda cheie si anunta previziuni sumbre
Economic

Vesti proaste pentru cei cu credite la banci. BNR a majorat dobanda cheie si anunta previziuni sumbre

In sedinta din 7 februarie 2018 Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat Majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,25 la suta pe an de la 2,00 la suta pe an incepand cu data de 8 februarie 2018.

Rata anuala a inflației a urcat in luna decembrie la 3,32 la suta, de la 3,23 la suta in noiembrie, plasandu-se in interiorul intervalului de variație al țintei stationare, dar peste nivelul prognozat. Evolutia a fost determinata, in principal, de accelerarea inflatiei de baza si, in mica masura, de cresterea preturilor volatile ale produselor alimentare si a pretului tutunului.

De asemenea, BNR a majorat rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la suta pe an de la 1,00 la suta pe an, iar rata dobanzii aferente facilitații de creditare la 3,25 la suta pe an de la 3,00 la suta pe an incepand cu data de 8 februarie 2018.

Totodata BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit,

Datele statistice aferente primelor doua luni ale trimestrului IV 2017 releva accentuarea tendintei ascendente a productiei industriale insotita de dinamizarea comenzilor noi din industria prelucratoare, precum si mentinerea ritmurilor inalte de crestere a activitatii din comert si servicii, pe fondul avansului salariului mediu net real. Deficitul comercial si-a accentuat evolutia nefavorabila, in conditiile in care dinamica anuala a importurilor a continuat sa se plaseze peste cea a exporturilor.

In sedința de astazi, Consiliul de administrație al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflației, ediția februarie 2018, document ce incorporeaza cele mai recente date si informații disponibile. Noul scenariu al prognozei evidențiaza perspectiva cresterii ratei anuale a inflatiei in lunile urmatoare, succedata de o temperare a acesteia in ultima parte a anului 2018. Astfel, fata de raportul precedent, traiectoria ratei anuale prognozate a inflatiei a fost revizuita in sens ascendent pe termen scurt, in principal ca urmare a relativei intensificari a efectelor inflaționiste recente si anticipate ale factorilor pe partea ofertei, asociata cu presiuni ale factorilor fundamentali.

Incertitudinile si riscurile asociate acestei perspective provin in principal din conduita politicii fiscale si a celei de venituri, din condițiile de pe piața muncii si din evoluția prețurilor administrate.

loading...