Ungurii vor un TGV intre Budapesta si Cluj si vor construi o cale ferata moderna
National

Ungurii vor un TGV intre Budapesta si Cluj si vor construi o cale ferata moderna

Romania ar putea avea in curand primul tren de mare viteza. Acesta ar circula pe ruta Cluj – Oradea – Budapesta. Acest proiect ar fi fost discutat intr-o intalnire de lucru intre reprezentantii guvernelor maghiar si roman.

Ungurii vor sa construiasca o cale ferata moderna pe care sa circule trenuri de mare viteza de, tip TGV, ca in Italia, Franta, Spania sau Olanda.

Conform agentiei de presa de stat din Ungaria, vecinii nostri ar fi aprobat deja suma de 3,3 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate al acestui proiect. Calea ferata pe care circula acum trenurile spre Budapesta a fost construita pe vremea Imperiului Austro-Ungar.

Discutiile intre reprezentantii Romaniei si Ungariei au avut loc in cadrul unei intalniri pe care Teodor Melescanu a facut-o ieri la Bucuresti. Informatia despre proiect s-a raspandit rapid si apare si pe agentia nationala de presa din Ungaria care scrie ca „potrivit ministrului Szijjarto exista un acord intre Ungaria si Romania ca primul TGV care se va construi in zona va face legatura intre Budapesta si Cluj. Premierul a mai anuntat si ca guvernul maghiar a alocat 1 miliard de forinti pentru studiul de fezabilitate al caii ferate de mare viteza„.

La ora actuala, trenurile ce pleaca din Cluj-Napoca spre Budapesta, au o viteza medie de 45 km/h si ajung in aproximativ opt ore in capitala vecina. Cu trenul de mare viteza, aceasta distanta va putea fi acoperita in cca o ora

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News