Intr-o declaratie politica, sustinata astazi in plenul Camerei Deputatilor, deputatul PNL Bihor, Vasile-Aurel Caus, a explicat cat de necesara si utila este apartanenta Romaniei la Aliana Nord-Atlantica si i-a acuzat pe unii politicieni ca sustin fatis Rusia.
Iata mai jos, textul integral al declaratiei politice sustinute de deputatul liberal de Bihor:
Mult prea des auzim adresată, în societatea românească, în special de către acești formatori de opinie al căror coș zilnic de cumpărături este evaluat în ruble, întrebări legate de motivele pentru care Guvernul României și o mare parte din societatea românească susține lupta lumii libere în Ucraina.
Desigur nu este și nu a fost vreodată obiectivul nostru să delegitimăm demersurile și preocupările de altfel firești ale celor care ne-au investit cu încrederea lor. Suntem conștienți că poate cea mai importantă misiune a noastră ca deputați este să îi reprezentăm pe alegătorii noștri, iar asta poate însemna de foarte multe ori inclusiv să devenim vocea lor. Să preluăm întrebările și preocupările lor și să le aducem aici, în forul democratic al statului român, unde asemenea unei Agore antice, nici un subiect nu este interzis. Ceea ce ne întristează, însă, este evidenta rea credință manifestată din păcate inclusiv de către unii colegi de ai noștri care fie pentru că respectă ordinele primite de la ambasada rusă fie că doresc să capete un plus de popularitate or să iasă din anonimat preiau teme precum lupta împotriva dungilor albe de pe cer sau presupusul interes național al neutralității în conflictul ruso-ucrainean și le aduc aici, instituția care ar trebui să reprezinte atât pentru observatorii interni cât și mai ales pentru cei externi un model de unitate în ceea ce privește cea mai mare amenințare la adresa intereselor naționale ale României, respectiv comportamentul agresiv al unei puteri despotice și expansive precum Federația Rusă.
Dragi concetățeni, așa cum oamenii gospodari gândesc pe termen mediu și lung și își definesc interesele în funcție nu de nevoile zilei de astăzi, ci de cele ale zilelor de mâine și poimâine, așa și un stat condus de oameni chibzuiți își construiește politica externă nu pornind de la imperative imediate și de o utilitate îndoielnică, ci gândindu-se la cum trebuie să arate statul respectiv și regiunea în care se află în viitorul previzibil. Altfel spus, asemenea unui șahist iscusit, oamenii de stat nu trebuie să gândească o mutare în avans, ci două, trei sau cât mai multe, pentru că în funcție de capacitatea lor de a gândi în perspectivă astăzi societatea respectivă se va dezvolta sau va fi condamnată la sărăcie mâine.
Știu că povara facturilor amenință să apese greu asupra umerii noștri în această iarnă, însă în niciun caz o astfel de amenințare nu trebuie să ne facă să înțelegem că soluția pentru a o evita este mai mult dependență față de Rusia. Așa cum o persoană rănită într-o confruntare fizică merge la doctor pentru a își îngriji rana, și nu la agresor, așa și statele Uniunii Europene nu trebuie să considere că interesul lor este să își adâncească sau să continue dependența față de statul care este în esență vinovat de creșterea prețurilor energiei. Dacă vom continua să facem astfel, nu doar că vom încuraja Rusia să ne șantajeze în continuare din punct de vedere energetic și politic și să pretindă în continuare concesii, inclusiv de natură teritorială ori să mărească în continuare prețurile gazului și petrolului pe care le exportă ori de câte ori are nevoie de resurse pentru o nouă agresiune, dar vom deveni din ce în ce mai vulnerabili inclusiv în fața unei agresiuni îndreptate împotriva României. dacă Rusia va înțelege că unitatea Occidentului poate fi zdruncinată printr-un simplu șantaj vizând prețurile gazului și petrolului, ce o va împiedica pe ea ca mâine să ceară respectivului Occident să-și abandoneze frații care s-au alăturat recent Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice, cum este România? Ce o va împiedica să încerce refacerea zonei sale de influență care în perioada comunistă se întindea până aproape de Berlin și Viena?
Desigur, aceste întrebări sunt retorice. Oamenii de bună credință nu doresc acest lucru și știu că trebuie să îl evităm, iar cei de rea-credință, cum sunt și colegii la care ne-am referit, îl știu la rândul lor perfect, dar și-l doresc! Și-l doresc pentru că speră că revenirea influenței Rusiei în estul Europei înseamnă întoarcerea exact a acelei lumi în care ei au prosperat. Dar înseamnă și întoarcerea sărăciei de atunci. Înseamnă rămânerea în subdezvoltare, așa cum s-a întâmplat în state precum Belarus ori Armenia. Înseamnă o lume în care noi cetățenii de bună credință, nu vom prospera niciodată.
Cu acest lucru, Partidul Național Liberal nu va fi nicicând de acord. România pe care PNL vrea să o construiască, cu ajutorul dumneavoastră, este o Românie în care oamenii bine pregătiți, oamenii inspirați, oamenii inovatori, și oamenii dedicați muncii lor au parte de recompensele care li se cuvin. O Românie în care întreprinzătorii care doresc să pună în aplicare o idee și să își exercite libera inițiativă nu au nevoie să plătească taxă de protecție nimănui. O Românie în care cetățeanul care are nevoie de serviciile statului nu trebuie să dea mită nimănui. O Românie în care nici unui cetățean nu-i este frică să meargă pe stradă.
O astfel de Românie poate fi doar o Românie euro-atlantică, însă pentru ca România să rămână euro-atlantică este nevoie ca regimul despotic al Rusiei să nu își extindă influența asupra unor state și societăți care nu doresc această influență. O astfel de Românie se poate edifica numai într-un mediu internațional bazat nu pe forță, ci pe norme, adică exact mediul internațional pe care partenerii europeni și atlantici ai României vor să-l construiască, Însă atâta timp cât Rusia se opune unei astfel de ordini internaționale și dorește o Europă supusă forței sale militare sau politice, noi, întregul Occident, trebuie să fim uniți și să spunem un mare și hotărât NU! Un mare și hotărât NU încălcării dreptului internațional. Un mare și hotărât NU războiului și un mare și hotărât NU unei lumi bazate pe forță.
Iar acest mare și hotărât NU se spune, astăzi, în Ucraina, și mulțumim lui Dumnezeu că nu trebuie să se spună aici, în România. Însă dacă Ucraina va sucomba, frații noștri din Moldova și noi, cei din România, vom fi în prima linie a luptei împotriva tiraniei, ceea ce nu aduce beneficii nimănui. Lupta eroicului popor ucrainean trebuie susținută și încurajată pentru că nu este numai lupta sa, ci este lupta noastră, a tuturor. Este lupta tuturor celor care, nu cu mult timp în urmă, am fi putut fi în situația Ucrainei de astăzi dacă istoria nu s-ar fi desfășurat altfel. Este lupta tuturor celor care doresc pacea și prosperitatea, iar partidul național liberal o va susține și o va susține cu aceeași consecvență cu care o face din anii 1990, ani în care a impus agenda euro-atlantică a României în ciuda ezitărilor și ocheadelor aruncate Estului de către alte partide aflate atunci la guvernare. Însă cel mai important, o va susține pentru că dumneavoastră, cetățenii României, o susțineți. Și pentru că interesele României pe termen mediu și lung sunt pacea și prosperitatea, iar pace și prosperitate pentru România înseamnă apartenența la o Alianță Nord-Atlantică puternică și la o Uniune Europeană puternică.
Ne găsiți și pe Google News