Sărbătorim, astăzi, la inițiativa World Heart Federation, Ziua Mondială a Inimii, o zi dedicată conștientizării importanței prevenirii și tratării bolilor cardiovasculare, transmite deputatul PNL Bihor, Relu Caus intr-un comunicat
Desigur, când ne gândim la inimă, multe lucruri ne vin în minte, dintre cele mai frumoase și mai duioase. Inima este „casa sufletului”, este ceea ce percepem drept sediul trăirilor noastre cele mai frumoase, al dragostei și duioșiei, al visurilor și speranțelor, dar tot ea este locul în care ne închipuim cum ne apasă necazurile și supărările, stresul și angoasele. Cu alte cuvinte, inimile, în general, duc multe, iar inimile românilor poate și mai multe.
Poate de aceea, conform unor date provenite din surse deschise, România ocupă un tragic loc I în Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare, având o medie de 109 decese la suta de mii de locuitori, raportată la o medie a Uniunii Europene de 44 de decese la suta de mii de locuitori. De asemenea, conform acelorași date, bolile cardiovasculare reprezintă și prima cauză de deces din țara noastră, fiind responsabile de 57% din numărul deceselor înregistrate la nivel național. Cu alte cuvinte, la fiecare 30 de minute, un român ne părăsește din cauza infarctului.
Ce putem, oare, să facem în această privință? Suntem datori să ne adresăm această întrebare întrucât, specialiști sau nu, toți cei care suntem onorați de a fi fost învestiți cu încrederea dumneavoastră, a cetățenilor României, avem obligația de a ne lupta cu această extrem de gravă problemă.
Deși tentația ar fi să credem că trebuie să abordăm în primul rând cauzele problemei, având în vedere faptul că orice acțiune asupra acestora produce efecte doar după trecerea unei lungi perioade de timp, trebuie să ne gândim la ce facem pentru cei care au nevoie acum de soluții. Și, în acest sens, cred că prima inițiativă care ar putea fi implementată ar fi instalarea, cel puțin în marile orașe, a unor defibrilatoare stradale, pe modelul urmat de atâtea autorități locale din statele Europei Occidentale.
În al doilea rând, consider că ar trebui să acționăm în vederea conceperii unei scheme naționale de diagnosticare precoce a riscului și a afecțiunilor cardio-vasculare, prin conferirea de vouchere pentru analize și cointeresarea medicilor de familie spre participarea într-un asemenea program.
Pentru persoanele deja diagnosticate, se impune garantarea accesului permanent la medicamentele de care au nevoie, împreună cu crearea unor centre de excelență în medicina cardio-vasculară în cadrul marilor centre universitare (București, Iași, Cluj etc.).
Însă, pe termen lung, cel mai important este să avem o populație sănătoasă, iar o populație sănătoasă vom avea numai dacă ne vom concentra asupra profilaxiei, care la rândul său depinde de un stil de viață sănătos.
Cum un stil de viață sănătos înseamnă o nutriție echilibrată și multă mișcare, cred că ar fi de importanță vitală includerea unor informații de bază despre acestea în programele de educație pentru sănătate de care elevii din ciclurile gimnazial și liceal ar trebui să beneficieze.
Iar în ceea ce privește sportul, cred că prin inițiative de tipul Vinerii Verzi, a zilelor fără mașini, prin montarea de aparate de fitness gratuite în parcuri, prin desfășurarea de campanii de conștientizare etc. se pot crea premisele unui stil de viață mai activ, mai dinamic, mai sănătos.
Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News |