Un bihorean este liderul studentilor de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj
Diverse

Un bihorean este liderul studentilor de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj

Tecsi Francisc Andrei, un bihorean, nascut si crescut in Vadu Crisului, locul unde si-a inceput  aventura in mediul voluntariatului si al reprezentarii comunitatii, este noul Prefect (Presedinte – n.r.) al studenților din Universitatea Babes Bolyai – Cluj Napoca.

Andrei este absolvent al Colegiului Tehnic Nr.1 din Vadu Crişului, iar in prezent masterand anul 2 la Facultatea de Matematica informatica, specializarea informatica didactica, dar si project coordonator la o cunoscuta companie de IT din Cluj.

A avut amabilitatea sa ofere un interviu pentru InfoOradea

InfoOradea: Când a început să te preocupe calitatea vieții studențești ?

Andrei: Am început să mă implic activ în crearea unui mediu mai bun pentru studenți în anul 2015 când m-am alăturat organizației Hermes, organizația pentru studenții de la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, aici am avut ocazia de a coordona de două ori un proiect numit CariereInIT, proiectul a reușit să modifice structura obișnuită a târgurilor de cariere și să adune peste 6000 de CV-uri în cele două ediții, fapt ce a influențat foarte mult gradul de angajare a studenților în domeniu. Tot în Hermes am fost responsabil de obținerea resurselor financiare pentru proiecte, reușind ca pe parcursul anilor să strâng resurse financiare și diverse beneficii pentru organizație ce depășesc valoare cumulată de 25.000 Euro. În această perioadă am pus bazele seminariilor IT la Cinema Mărăști, a Ligii de PreEmployment, evenimentul urmează să fie la cea de a treia ediție și a ajutat până acum peste 200 de tineri pasionați de IT să își găsească un loc de muncă în domeniu prin expunerea directă în fața angajatorilor și tehnologiilor de ultimă generație.

InfoOradea: Au avut un rezultat și asupra ta, aceste implicări?

 Andrei: Aceste experiențe m-au făcut să-mi dau seama de faptul că pot face mult mai multe pentru viața studențească și m-au determinat să candidez pentru funcția de Student Senator al Facultății de Matematică și Informatică, astfel că în 2016 am fost ales și am început lungul drum al reprezentării studenților.

InfoOradea: Care au fost activitățile pe care le-ai desfășurat ca și Student Senator?

Andrei: Printre primele obiective ale mele ca și reprezentant a fost mărirea șanselor de absorbție a studenților pe piața muncii mai ales în domeniile de interes, astfel am creat un parteneriat cu o companie IT din Cluj-Napoca pentru a dezvolta o platformă online ce permite găsirea unui job în domeniul studiat. Platforma a fost un succes instant cu mii de vizualizări în prima zi, cu zeci de job-uri postate și multe apariții în presă.

Andrei: În cadrul Consiliului Studenților Universității Babeș-Bolyai (CSUBB) am ocupat poziția de Reprezentant de Campus, practic membru în cadrul comisiei ce se ocupă de administrarea căminelor și cantinelor, iar primul lucru făcut a fost cel de a digitaliza sistemul de gestiune a parkingului dintr-un complex studențesc, software creat cu forțe proprii. Ideea de digitalizarea mi-a rămas profund întipărită în minte, mai ales că era văzută ca și o soluție pentru optimizarea proceselor lente generate de birocrație sau de metode clasice de abordare. La începutul lunii aprilie a anului 2017 am început să lucrez la crearea unui IT HUB studențesc ce urma să aibă ca scop digitalizarea sistemului educațional din Universitatea Babeș-Bolyai. După un an de consultări și pregătiri am reușit să punem pe picioare acest proiect, UBB IT HUB, cu trei direcții majore: crearea de software pentru îmbunătățirea calității vieții studențești și proceselor educaționale, managementul traficului de internet pentru aproximativ 6.000 de studenți respectiv managementul și mentenanța platformelor existente deja în cadrul CSUBB, mai exact platforma pentru oferte de locuri de muncă, platforma principală CSUBB și platforma Societății Antreprenoriale Studențești din cadrul universității.

InfoOradea: Având în vedere că aceste procese descrise de tine ar putea fi aplicate și în alte centre universitare, ai încercat să transmiți mai departe un model de implementare sau metodologii de lucru?

Andrei: Fiind adeptul unei societăți positive-sum, în care accentul se pune pe câștigul fiecărei părți și nu pe reușita unuia în detrimentul altuia, idee ce se transpune și în dezvoltarea performanțelor tuturor universităților de stat din România, am început colaborarea cu Andrei Crăciun, pe atunci Președinte al studenților – Universitatea din Oradea, (in prezent Presedinte la TNL Oradea) pentru a crește calitatea vieții studențești din Oradea. Am reușit ca pe parcursul mandatului lui Andrei să ridicăm ștacheta și să contribuim la dezvoltarea UO prin adoptarea unui nou regulament de burse, înființarea unor noi organizații studențești, conștientizarea importanței implicării în activități extracurriculare în rândul studenților, augmentarea imaginii universității și multe altele. Împreună cu Andrei, am încercat chiar să punem bazele unui festival ce avea ca scop promovarea orașului, ideea festivalului nu a fost abandonată încă, avem noi raze de speranță, însă pare a fi un subiect pentru viitorul îndepărtat.

InfoOradea: Având în vedere faptul că acum Andrei Crăciun nu mai ocupă poziția de Președinte al Studenților, va mai continua colaborarea cu UO?

Andrei: În ceea ce privește colaborarea cu UO începută prin fostul meu coleg de bancă din anii de liceu, sunt ferm convins că aceasta va continua într-un mod benefic pentru ambele părți prin noul Președinte al Studenților.

InfoOradea: Care este poziția pe care o ocupi acum?

Andrei: Pe partea de reprezentare studențească, mă aflu în poziția de Prefect al Studenților Universității Babeș-Bolyai, mi-am începutul mandatul cu o lună în urmă în vâltoarea deciziilor ministerului și în remarcabilul moment al alegerii stimatului domn rector al Universității Babeș-Bolyai, Acad. Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, ca Președinte al Academiei Române. Această funcție mă responsabilizează enorm, având sarcini ce privesc luarea deciziilor ce pot afecta peste 35.000 de studenți cât și sarcini de administrare a activității din cadrul celor 17 cămine și 8 cantine ale UBB.

InfoOradea: Pare că activitatea de reprezentare îți ocupă o bună parte din zi, mai ai timp și de alte activități?

Andrei: În paralel, îmi dezvolt și cariera, aceasta a fost construită în paralel cu partea de reprezentare studențească. Domeniul IT și evenimentele macro au fost mereu o pasiune pentru mine, astfel m-am aflat în poziția de co-organizator, timp de doi ani, în cadrul Concertului de Crăciun al lui Ștefan Bănică, iar mai apoi Project Manager pe diferite proiecte IT, iar acum sunt Project Coordonator într-o companie din Australia și mă ocup de dezvoltarea start-up-urilor tech, mai precis cele bazate pe tehnologii mobile.

InfoOradea: Care este reacția ta față de ceea ce se întâmplă momentan în sistemul educațional?

Andrei: Ne aflăm într-un moment în care Ministerul Educației Naționale dorește reducerea locurilor bugetate pentru cele mai mari universități din țară astfel afectând actualele și viitoarele generații de studenți, dar acest lucru nu face decât să mă ambiționeze în a duce mai departe lupta pentru îmbunătățirea calității învățământului superior din țara noastră.

Foto credit: UBB

Ne găsiți și pe Google News