Turnul Primariei Oradea (Turnul cu Ceas). GALERIE FOTO
Turism

Turnul Primariei Oradea (Turnul cu Ceas). GALERIE FOTO

Turnul Primariei. La inceputul secolului al XX-lea, zestrea edilitara a orasului Oradea se imbogatea cu o somptuoasa constructie, care urma sa devina, in scurt timp, un insemnat centru administrativ si urbanistic.

Turnul Primariei. Edificiul monumental al Primariei a fost construit dupa planurile arhitectului Rimanoczy Kalman jr., in stil neoclasic si se intinde pe o suprafata de 5.508 mp.

Cladirea Primariei a fost ridicata in mai putin de 2 ani de munca intensa, intre februarie 1902 si octombrie 2003. Planul cladirii este in forma de „U”, cu o latura deschisa. Edificiul se remarca in primul rand prin monumentalitate, avand 3 nivele cu acces pe fiecare latura. 

Primaria Oradea

Fata dinspre Crisul Repede, situata pe strada Tudor Valdimirescu, are un turn de aproximativ 50 de m, prevazut cu  patru nivele, din care 3 sunt de panorama.

Turnul Primariei. La nivelul I  se află mecanismul orologiului  – numit „ceasul mamă”. Orologiul de la cota cea mai înaltă cântă la ore fixe „Marşul lui Iancu” şi a fost construit la începutul secolului XX, în anul 1904 de către un lăcătuş ceasornicar pe nume Mezey Dezső.

Puteti asculta, mai jos, „Marsul lui Iancu„, asa cum se aude el in Turnul Primariei

 

În prezent ceasul din Turnul Primariei este îngrijit de Nagy Csaba Sándor. Datorită lui,  modul de funcţionare aTurnul Primariei Oradea ceasului s-a schimbat din 1992. Dacă până în 1992 inerţia  greutăţii acţiona ceasul şi pendulul, acum pendulul este acţionat electronic, ducând mişcările prin axe şi roţi dinţate până la arătătoarele cadranelor.

Orologiul este alcătuit din patru părţi – cadrane, situate în partea superioară  pe fiecare latură a obiectivului.  Cadranul din faţă, cel care priveşte spre Criş, a fost confecţionat din sticlă groasă, numită sticlă de lapte şi era iluminat din spate. După război, în 1944, cadranul din faţă a fost schimbat, sticla fiind înlocuită cu tablă, la fel s-a procedat şi pentru celelalte cadrane. Orologiul a supravieţuit celor două războaie mondiale, iar acoperişul şi zidul turnului au supravieţuit celor două incendii, primul în 1917, iar la doilea în 1944. Cadranul ceasului păstrează şi azi urme de gloanţe din timpul războiului din 1944. 

turnul-primarieiTurnul Primariei. Nivelul al II-lea prezintă o panoramă de la 33,85 m. În „File din istoria  pompierilor bihoreni” vol. II, editat în anul 2001, se specifică faptul că, în 1904, se mută în turnul noii clădiri a Primăriei punctul de observare a incendiilor pentru oraş, care anunţa prin bătăi în clopot, în funcţie de zona în care izbucnea incendiul – Oraşul Nou 2 bătăi, Vest Olosig (ret) 3 bătăi, Est Olosig 4 bătăi, Velenţa 5 bătăi şi Velenţa-Sud 6 bătăi. În turnul de observare, pe timp de zi se arbora un drapel roşu pe direcţia în care a izbucnit incendiul, iar noaptea se aprindea un reflector electric.

Turnul Primariei. Nivelul al III-lea, aflat la 40,25 m, are montat pe parapetul balconului mai multe ciocane uriaşe funcţionale, care bat de câte trei ori la fiecare sfert de oră.

Turnul Primariei. Nivelul al IV-lea oferă posibilitatea observării în detaliu a obiectivelor turistice din zona centrală a oraşului cu ajutorul unui telescop. Accesul la acest nivel se poate face într-un număr de 5 persoane datorită spaţiului limitat.

Programul de vizitare in Turnul Primariei

PROGRAM DE VARĂ – între 1 aprilie – 30 octombrie

 • Marţi – Duminică 12.30 – 19.30 (ora 19.00 intrarea ultimului grup/persoană)

PROGRAM DE IARNĂ – între 1 noiembrie – 30 martie

 • Marţi – Vineri 12.30 – 16.30 (ora 16.00 – intrarea ultimului grup/persoană)
 • Sâmbătă – Duminică 12.30 – 16.30 (ora 16.00 – intrarea ultimului grup/persoană)

Tarife de vizitare in Turnul Primariei

Vizitarea obiectivului turistic se realizează în intervalul orar stabilit, pe bază de bilet de intrare diferenţiat pe număr de persoane, categorii de vârstă sau activităţi cu caracter educativ şi/sau socio-cultural, după următoarele tarife:

 • 5 lei / persoană – cetăţeni români şi/sau străini;
 • 3 lei / persoană– elevi, studenţi, pensionari, persoane cu handicap, grupuri organizate mai mari de 10 persoane.
 • 1 leu / persoană– participanţii în cadrul acţiunilor desfăşurate în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar sau a altor instituţii sau entităţi non-profit.
 • gratuit 
  • pentru copiii cu vârste de până la 7 ani.
  • cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului  – 1 Iunie
  • cu ocazia Zilei oraşului Oradea – 12 octombrie

Casa de bilete se închide cu 30 de minute înainte de terminarea programului de vizitare.

Biletul de intrare este valabil întreaga zi.

Vizitarea obiectivului turistic cu ocazii deosebite se realizează pe bază de tichet special, conform unui tarif de 200 RON – fotografii si filmări profesionale pentru evenimente cu caracter privat.

ATENTIE! În zilele în care condiţiile meteo sunt nefavorabile (ploi, ninsori), accesul la cota maximă nu este permis din motive de siguranţă.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News