Descopera Oradea: Monolitul din Piața Unirii – Palatul Primăriei din Oradea (GALERIE FOTO)
Turism

Descopera Oradea: Monolitul din Piața Unirii – Palatul Primăriei din Oradea (GALERIE FOTO)

evomag.ro
Miile de turiști care ajung anual în Piața Unirii remarcă ceea ce de la distanță creează impresia unui monolit gălbui adică Palatul Primăriei. Construit între februarie 1902 și octombrie 1903 care din pricina stilului arhitectural eclectic combinat cu cel neorenascentist dă impresia unui corp compact sau a unei fortărețe căreia îi lipsesc zidurile de apărare.

În momentul în care te apropii de structură, aspectul dreptunghiular pare a se risipi și începi să realizezi că ai în fața ochilor o clădire frumoasă și maiestuoasă. Fațadele sunt acoperite prepoderent cu rezalit, culoarea dominantă fiind galben, pete de alb se găsesc în jurul ferestrelor și a altor elemente arhitecturale. Atrage atenția fațada dinspre Piața Unirii unde cele trei ferestre enorme domină ansamblul fiind străjuite de coloane ce susțin acoperișul, parte care a ars  în timpul luptelor date în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale pentru eliberarea orașului de sub ocupația nazistă.

În partea paralelă cu râul Crișul Repede se înalță semeț Turnul Primăriei de unde la ore fixe sună “Marșul lui Iancu”, cu o înălțime de aproape 50 m la începutul secolului al XX-lea aici a fost  punctul de observare al incendiilor din oraș.

Citeste si: Turnul Primariei Oradea (Turnul cu Ceas). GALERIE FOTO

decathlon.ro

Mai remarcăm numeroasele ferestre care se găsesc aproape simetric pe toate laturile clădirii la parter ferestrele sunt simple la primul etaj fiind încoronate de sprâncene arcuite şi cornişe drepte iar la etajul secund acestea sunt duble sau simple cu terminații semicirculare. Accesul în edificiu se face printr-un gang ce amintește de vechile conace nobiliare.

La interior din holul principal accesul la etajul întâi se face printr-o impresionantă scară cu trei rampe ce duce spre sala Traian Moșoiu cunoscută ca Sala mare a primăriei care are pereţii bogat decoraţi cu pilaştri, lesene, frize şi elemente tectonice cu caracter renascentist, fiind prevăzută şi cu un balcon în consolă arcuită, tavanul are formă de boltă în mijlocul ei ridicându-se o cupolă eliptică. 

În interior mai  găsim zona ghișeelor numită Piramida precum și alte zone unde sunt birouri ale diferitelor servicii orășenești.

Vă îndemnam să faceți un tur al Palatului Primăriei în spațiile unde publicul are acces.

Foto: oradea.ro