Târgul Corvinilor- Târgul de 500 de Ani”, cel mai vechi târg din Ardeal reînviat de Primăria Lugaşu de Jos, a atras în 5 zile peste 10.000 de vizitatori (GALERIE FOTO)
Stiri Bihor

Târgul Corvinilor- Târgul de 500 de Ani”, cel mai vechi târg din Ardeal reînviat de Primăria Lugaşu de Jos, a atras în 5 zile peste 10.000 de vizitatori (GALERIE FOTO)

Peste 10.000 de persoane între care 111 meșteri populari, meșteșugari, anticari şi negustori din Ardeal au participat la prima ediţie a “Târgulului Corvinilor- Târgul de 500 de Ani” , cel mai vechi târg din Ardeal „reînviat” de Primăria comunei Lugaşu de Jos, în perioada 24-27 august.

Au fost oameni de vârste diferite veniţi din toate colţurile ţării. Tineri şi vârstnici s-au bucurat împreună şi au „gustat” ingredientele Târgului Corvinilor- Târgul de 500 de Ani: meșteri populari, colecționari de antichități, folclor şi portul ardelenesti autentice, muzica uşoară de calitate şi petrecerile în aer liber”, declară primarul comunei Lugaşu de Jos, Sorbán Levente.

Iar luni 28. august, toată suflarea agricultorilor şi a crescătorilor de animale din judeţ, dar nu numai, au participat la târgul de animale şi produse agroindustriale din cadrul “Târgul Corvinilor – Târgul de 500 de ani”

Înființat pe baza ordinului regal al lui Matei Corvin în 1470,  Târgul Corvinilor a fost menţionat prima dată în 1475, iar ultima oară în 1940. Acum, după o pauză de aproape 100 de ani, Primăria comunei Lugaşu de Jos a decis să reia tradiţia, prima ediţie fiind organizată în parteneriat cu Asociaţia „Viitorul Regiunii Crişurilor”, cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, cu Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor şi cu Şcoala Gimnazială „Ovidiu Drimba” Lugaşu de Jos.

Manifestării i s-a alocat un spaţiu generos, de aproape 10 hectare, pe un teren intravilan proprietatea Asociaţiei Urbariala Lugăşana, dintre comuna Lugaşu de Jos şi Aleşd iar bugetul, în care s-au cuprins şi cheltuielile ocazionate de sărbătorirea Zilelor comunei Lugaşu de Jos, a fost asigurat dintr-o finanțare transfrontalieră, un proiect câștigat în parteneriat cu orașul Komádi din Ungaria, sponsorizări respectiv din încasările de la comercianții prezenți la acest eveniment.

Astfel, târgul a beneficiat de o finanţare nerambursabilă de 16.500 lei în cadrul proiectului transfrontalier, 19.600 lei au fost încasate din închirierea spaţiilor pentru comercianţi, 7.000 lei au fost căştigaţi printr-un proiect depus la Direcția Social Comunitară Bihor şi 2.500 lei au fost oferiţi ca sponsorizare de către compania HOLCIM România S.A, iar S.C. PAZĂ ŞI PROTECŢIE BIHOR S.R.L a sigurat gratuit ordinea publică în timpul evenimentului.

Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit prin sponsorizări sau munca lor la buna desfăşurare a evenimentelor care s-au derulat în cadrul Târgului,”, a mai spus primarul comunei

Ne găsiți și pe Google News