Senatorul PNL Adrian Hatos ia atitudine pentru ca studenții români care învață în străinătate să nu mai fie discriminați de către CNAS
Adrian Hatos

Senatorul PNL Adrian Hatos ia atitudine pentru ca studenții români care învață în străinătate să nu mai fie discriminați de către CNAS

Senatorul PNL Adrian Hatos a luat decizia de a îi interpela pe miniștrii Educației și Sănătății, dar și pe președinta CNAS, în vederea rezolvării unei probleme cu care se confruntă studenții români care învață în străinătate. 

Deși legea nu distinge între categoriile de tineri care beneficiază de asigurare în sistemul național de sănătate, atâta timp cât ei sunt elevi, studenți sau încadrați într-o formă de ucenicie, o interpretare abuzivă a legii determina CNAS să nu asigure studenții din diaspora. Astfel, studenții care învață în străinătate pierd un drept și sunt discriminați în raport cu colegii lor. Statul român a pierdut în instanță pe această speță, fiind chemat în judecată de către o mamă ale cărei fiice studiază în străinătate. 

,,Îi mulțumesc unei mame curajoase, ale cărei fiice studiază în Marea Britanie și Franța, care m-a informat cu privire la o nedreptate a studenților români din străinătate. Nu există vreun motiv logic sau legal ca studenților români care învață în străinătate să le fie refuzat dreptul de a fi asigurați în sistemul de sănătate românesc fără plata contribuțiilor sociale. O interpretare abuzivă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a impus aplicarea unui așa-zis principiu al teritorialității care îi discrimina pe studenții români care învață în străinătate, lăsându-i pe aceștia fără asigurare. Potrivit legislației în vigoare, inclusiv studenții români din diaspora ar trebui să beneficieze de asigurare în sistemul național de sănătate fără plata contribuțiilor sociale, la fel cum beneficiază studenții care învață în România. CNAS a pierdut un proces în instanță pe această speță, fapt pentru care consider că este nevoie ca Guvernul să se asigure că legea este respectată în litera și spiritul ei, pentru ca dezideratul de susținere a studenților români care fac parte din diaspora să fie onorat. Având în vedere cele de mai sus, am adresat astăzi întrebări ministrului Educației, Ligia Deca, ministrului Sănătății, Alexandru Rafila și președintei CNAS, Adela Cojan, pentru a vedea care este poziția acestor instituții cu privire la această interpretare abuzivă a legii. Dispunând de instrumentele de control parlamentar, mă voi asigura că studenții români din străinătate nu mai sunt discriminați în raport cu colegii lor care învață în țară și că legea este aplicată corect”, a declarat senatorul Adrian Hatos. 

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News