Senatorul PNL Adrian Hatos face demersuri pentru ca performanțele sportive ale elevilor să fie recunoscute și premiate corect de către Ministerul Educației
Adrian Hatos

Senatorul PNL Adrian Hatos face demersuri pentru ca performanțele sportive ale elevilor să fie recunoscute și premiate corect de către Ministerul Educației

În continuarea acțiunilor de îmbunătățire a politicilor de susținere a elevilor cu performanțe deosebite, senatorul PNL Adrian Hatos a adresat o interpelare ministrului Educației, Ligia Deca, care vizează concursurile sportive recunoscute și premiate de către Ministerul Educației.

La ora actuală, lista competițiilor sportive școlare recunoscute de către Minister este una restrânsă, nefiind incluse campionatele naționale și internaționale de calibru, iar categoriile de vârstă nu sunt respectate în acord cu exigențele stabilite de federațiile sportive de resort.

Un exemplu elocvent care demonstrează această discriminare i-a fost semnalat senatorului Hatos în circumscripție. În anul 2022, la campionatele școlare de judo, lupte greco-romane sau libere au putut participa doar elevii născuți în anii 2005, 2006, 2007, adică cei care au împlinit 17, 16 și 15 ani. Această restricție intră în contradicție cu practica de la campionatele naționale sportive organizate de federațiile sportive. Federația Română de Lupte, de exemplu, respectă criteriul vârstei, astfel elevii pot participa la Campionatul național U11 (under 11 ani), U13 (under 13 ani), U15 (under 15 ani), U17 (under 17 ani), U23. Criteriul vârstă este respectat de către toate competițiile sportive naționale, indiferent de sport.

Pe lângă semnalarea acestei anomalii, în solicitarea adresată, Adrian Hatos punctează, în primul rând, nevoia ca Ministrul Educației să întreprindă acțiuni concrete pentru a face mai corecte criteriile de acordare a burselor de performanță pentru elevii sportivi cu rezultate deosebite. Este greu de înțeles, în această ordine de idei, faptul că elevii premianți ai campionatelor școlare beneficiază de burse de performanță, în timp ce elevii care câștigă campionate naționale de juniori și copii nu beneficiază de aceste forme de recompensare și de stimulare.

Senatorul va urmări îndeaproape, prin instrumentele de control parlamentar, modul în care Ministerul Educației va soluționa această solicitare.

Senatorul PNL Adrian Hatos este membru în Comisia pentru învăţământ, Comisia pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie, Comisia pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei şi inteligenţă artificială, respectiv în Comisia pentru tineret şi sport ale Senatului României.

Până în prezent, parlamentarul a avut 43 de iniţiative legislative, din care 14 au fost promulgate legi.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News