Senatorul liberal Adrian Hatos condamnă actele de antisemitism îndreptate asupra actriței Maia Morgenstern, dupa ce actrita a fost amenintata cu moartea de catre o persoana care s-a semnat “Din partea partidului AUR”
Adrian Hatos

Senatorul liberal Adrian Hatos condamnă actele de antisemitism îndreptate asupra actriței Maia Morgenstern, dupa ce actrita a fost amenintata cu moartea de catre o persoana care s-a semnat “Din partea partidului AUR”

Actrița Maia Morgenstern a fost amenintata cu moartea de o persoana care i-a trimis acesteia un email in care o ameninta cu moartea si care s-a semnat “Din partea partidului AUR“. Aceasta a depus plângere la poliție

Mesajul antisemit, redactat cu o virulență extremă, greu de descris, a fost făcut public de actriță pe contul de facebook

Senatorul liberal Adrian Hatos condamnă actele de antisemitism îndreptate asupra actriței Maia Morgenstern, a familiei acesteia și a Teatrului Evreiesc de Stat:

Un cetățean român și cei apropiați acestuia au fost atacați în cel mai abject și violent mod, invocându-se apartenența etnică și opiniile personale. Avem de-a face cu o intimidare, care include și amenințări cu moartea, și care ne aduce aminte de cele mai negre momente din istoria României moderne. Iar în acest caz, din România europeană de azi, istoria trebuie să ne învețe cum să nu repetăm greșelile trecutului; în consecință, toleranța față de orice fel de act de antisemitism, de extremism, trebuie să fie zero. Combaterea discriminării, rasismului, xenofobiei și a tuturor tipurilor de intoleranță sunt valori pe care le împărtășim cu celelalte state membre ale UE și care dau substanță devizei noastre – unitate în diversitate’. Fiindcă UE se întemeiază pe diversitate și pe promovarea unei societăți a pluralismului, a toleranței și a nediscriminării. Sunt valori care se bazează pe un cadru juridic intern și european – prin dispozițiile tratatelor UE, ale Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, sau ale dreptului secundar al UE.”

În consecință, senatorul bihorean susține sancționarea drastică a celor vinovați de acest act de antisemitism, precum și de orice act de extremism:

Legile sunt clare, avem autorități și politici explicite împotriva acestui fel de abominație: cazul trebuie anchetat imediat, iar cei care sunt în spatele lui trebuie deferiți justiției și sancționați de urgență, indiferent de motivație. Reacția autorităților în fața oricărui atac extremist – precum este acest act antisemit sau precum este recenta vandalizare a Bisericii din Parcul IOR din București – trebuie să fie realizată în viteză, fără echivocuri și cu fermitate. Felicit, prin urmare, intervenția eficientă și rapidă a acestor autorități în cazul amenințărilor împotriva directoarei Teatrului Evreiesc de Stat, a familiei acesteia și a instituției pe care o conduce. Acțiunile hotărâte și eficiente ale autorităților de anchetare și sancționare drastică a oricărui act de extremism, inclusiv de antisemitism, sunt cele care pot să dea garanția faptului că drepturile și obligațiile individuale, cetățenești, sunt respectate în practică și că cetățenii, indiferent de apartenența lor etnică sau religioasă, de valori sau de stil de viață, se pot simți în siguranță, iar demnitatea lor umană respectată.”

De altfel, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a transmis, luni 29 ianuarie, că a fost reținută, pentru 24 de ore, persoana care a trimis un mail cu mesaje antisemite și amenințări cu moartea la adresa teatrului Evreiesc de Stat.

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu