Senatorul bihorean Adrian Hatos interpelează miniștrii Educației și Antreprenoriatului, inca de la inceputul sesiunii parlamentare
Adrian Hatos

Senatorul bihorean Adrian Hatos interpelează miniștrii Educației și Antreprenoriatului, inca de la inceputul sesiunii parlamentare

În contextul începerii unei noi sesiuni parlamentare, senatorul PNL Adrian Hatos, reprezentant al circumscripției Bihor în Parlamentul României, a adresat două interpelări miniștrilor Educației și Antreprenoriatului, care vizează probleme semnalate de cetățenii din comunitate.

Primul aspect semnalat în interpelarea adresată ministrului Educației, Ligia Deca, vizează necorelarea calendarului de mobilitate a personalului didactic cu calendarul de susținere a examenelor de licență. Datorită faptului că în unele universități examenul de licență se desfășoară după cel de titularizare, o parte a absolvenților unei promoții nu pot ocupa posturi în învățământul preuniversitar imediat după absolvire ceea ce determină o reorientare către alte cariere și, în cele din urmă, pierderea lor dintre posibilii candidați pentru titularizare. O altă consecință neplăcută a acestei necorelări este faptul că, în încercarea de a veni în întâmpinarea solicitărilor absolvenților proprii de a li se facilita participarea la examenul de titularizare, universitățile sunt nevoite să adopte în fiecare an derogări de la calendarele proprii de desfășurare a activităților didactice.

În acest context, senatorul a solicitat ministrului listarea unor măsuri concrete pentru a asigura această corelare și pentru o mai bună retenție a absolvenților în sistemul de învățământ preuniversitar, pentru a face din Ministerul Educației un angajator cu adevărat competitiv pentru absolvenții cu performanțe academice.

Cea de-a doua întrebare a fost adresată ministrului Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu, vizând barierele semnalate de antreprenori în comerțul exterior. În prezent, în România, nu există un instrument de colectare de feedback, centralizat și integrat, care să asigure o privire de ansamblu asupra activităților de comerț exterior. Singura modalitate de colectare a problemelor și propunerilor exportatorilor este reprezentată de reuniunile periodice ale Consiliului de Export.

Senatorul a propus, în cadrul interpelării, crearea unui instrument digital pentru colectarea plângerilor exportatorilor români în materie de bariere comerciale, pe piețe terţe.

Ne găsiți și pe Google News