Satul de vacanta Vartop este sufocat sub 3 m de zapada, iar autoritatile nu fac nimic, in timp de cabanierii se plang ca turistii anuleaza rezervarile (FOTO)
Stiri Bihor

Satul de vacanta Vartop este sufocat sub 3 m de zapada, iar autoritatile nu fac nimic, in timp de cabanierii se plang ca turistii anuleaza rezervarile (FOTO)

Satul de vacanta Vartop, unua dintre cele mai indragite statiuni montane pentru sezonul de iarna, din Bihor, aflat la 1150 m altitudine, este aproape sufocat de caderile masive de zapada din ultima vreme, iar autoritatile nu intervin.

Proprietarii de pensiuni si cabanierii se plang ca nimeni nu-i ajuta cu deszapezirea, astfel ca abia au fost nevoiti sa faca adevarate transee de access spre drumurile din statiune, aflate si ele intr-o stare foarte proasta, zapada afanata sau noroi.

Ninsorile din ultima luna au facut ca, in acest moment, la Vartop zapada sa depaseasca chiar 3 m, blocand accesul spre cabane si pensiuni, astfel incat majoritatea turistilor care au avut rezervari acolo si le-au anulat.

Am avut rezervata toata pensiunea, iar acum 2 zilei ne-au sunat clientii ca renunta sa mai urce la Vartop, din cauza accesului dificil“, ne transmite un cabanier.

Proprietarul unei pensiuni este extrem de suparat dupa ce mai mult de 50% din rezervarile efectuate de turisti au fost anulate, clientii neavand cum sa ajunga la pensiune cu masinile: “Ne-au sunat mai mult de jumatate dintre clienti si ne-au explicat ca isi anuleaza rezervarile pentru ca nu exista acces auto pana la pensiune, din cauza zapezii si nu vor sa-si lase masinile  la intamplare. E un dezastru, suntem disperati!

Faptul ca nimeni nu-i ajuta este o dovada a lipsei de implicare a autoritatilor locale si judetene, care risca sa nemultumeasca pe majoritatea cabanierilor si proprietarilor de pensiuni din Satul de vacanta Vartop.

Insa nu numai localnicii sunt suparati, ci si turistii care urca la Vartop pentru schi, deoarece nu au locuri de parcare.

Anul acesta vom parcurge etapa studiului de fezabilitate, și totodată vom avea întâlniri de lucru cu conducerea Județului Alba pentru cooperarea în domeniul dezvoltării turismului de iarnă din Apuseni“, anunta Consiliul Judetean Bihor pe pagina de facebook inca din luna martie 2018.

Iar Traian Bodea, vicepresedintele CJ Bihor spunea: “Consiliul Județean Bihor va demara contractarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unei parcări supraterane la Vartop. Astfel, dorim să susținem dezvoltarea turismului în județul Bihor prin implicarea directă cu proiecte de dezvoltare.

Traian Bodea a mai precizat, intr-o conferinta de presa, ca banii ar veni de la Consiliul Judetean, prin finantare directa, constructia urmand a fi administrata de Agentia de Dezvoltare Durabila Bihor, insa nu a precizat daca s-a facut vreun studiu de fezabiitate in acest sens si nici cand acest proiect va fi supus aprobarii CJ, spunand doar ca aceasta constructie ar putea incepe undeva prin 2019.

Iata, suntem in 2019 si nu avem nici parcare, nici proiect, nici studiu de fezabilitate macar, la aceasta ora, iar Satul de vacanta Vartop risca sa fie blocat, de fiecare data, atunci cand ninge mult sau cand exista un aflux mare de turisti.

Rezolvarea sta in mainile autoritatilor locale din Nucet, care nu au intrepins nimic pana acum, dar si in mainile conducerii Consiliului Judetean Bihor, care a promis dezvoltarea unui turism de calitate la Vartop, promisiune care a ramas ca un ecou ce se pierce in desisul padurii din Vartop.