Sambata se deschide expozitia  „Maşinile” lui Leonardo da Vinci la Muzeul Tarii Crisurilor
Cultura

Sambata se deschide expozitia „Maşinile” lui Leonardo da Vinci la Muzeul Tarii Crisurilor

Afis A3_LeonardoMuzeul Ţării Crişurilor anunţă deschiderea pentru public a expoziţiei interactive Invenţiile unui geniu. „Maşinile” lui Leonardo da Vinci începand cu data de 17 martie 2018, la sediul din Strada Armatei Române nr.1/A.

Leonardo da Vinci (Leonardo di ser Piero da Vinci) a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, filozof, anatomist, geolog, botanist, scriitor, fiind considerat cel mai de seamă reprezentant al perioadei renascentiste italiene, geniul său creator şi spiritul său inventiv punîndu-şi amprenta asupra epocii în care a trăit, dar şi asupra istoriei omenirii. Ca şi inginer, Leonardo da Vinci a conceput, printre altele,  maşini de zburat, un tanc, maşină de socotit, însă puţine din invenţiile sale au fost puse în practică în timpul vieţii sale.

Expoziţia de la Muzeul Ţării Crişurilor prezintă 45 de maşini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci. Toate cele 45 de obiecte sînt realizate din lemn şi respectă pînă în ultimul amănunt schiţele din caietele lui Leonardo da Vinci. Fiecare model din cadrul expoziţiei este însoţit de o copie a schiţei originale şi de detalii cu privire la aplicaţiile gîndite de da Vinci pentru fiecare invenţie în parte.

Printre cele 45 de piese sînt: bicicleta, fierăstrăul hidraulic, podul mobil, tancul, deltaplanul, şurubul lui Arhimede, planorul etc. Cele 45 de modele nu au fost realizate în timpul vieţii lui Leonardo da Vinci, dar reconstituirile demonstrează că ele sînt perfect funcţionale. În expoziţia de la Oradea, pe o suprafaţă de 400 mp pot fi văzute machete realizate la scară, din materialele prevăzute în schiţă. Exponatele vor fi grupate pe 4 categorii: maşini pentru zbor, maşini hidraulice, maşini civile, maşini de război. Important de menţionat este faptul că vizitatorii pot interacţiona cu 15 exponate, care sînt finalizate în mărime naturală.

interlink.ro
Citeste si: Muzeul Tarii Crisurilor va gazdui, timp de 3 luni, expoziţia “Invenţiile unui geniu. Maşinile lui Leonardo da Vinci”

De asemenea, în expoziţie va exista o sală interactivă cu patru computere unde doritorii vor putea descoperi informaţii despre Leonardo da Vinci.

Expoziţia va putea fi vizitată pînă în 10 iunie 2018, conform programului muzeului:

  • Lunea: Închis;
  • Marţi, Joi, Sîmbătă: 10.00-15.00;
  • Miercuri, Vineri, Duminică: 10.00-18.00.

Grupurile (min.15 persoane, max. 30 persoane) pot intra doar cu programare prealabilă la numărul de telefon şi fax: 0259/479918, între orele 9.00-15.30. Programările se vor face din jumătate în jumătate de oră pentru a se evita aglomeraţia, începînd cu ora 10.00, iar ultima intrare va fi permisă cu jumătate de oră înainte de închiderea programului muzeului.

Preţul biletelor: 12 lei – adulţi; 6 lei – elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii pînă la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Important de precizat este că persoanele cu dizabilităţi au acces în expoziţie folosind lifturile speciale, care funcţionează la cerere.

Organizatorii acestei expoziţii sînt: Consiliul Judeţean Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Muzeul Leonardo da Vinci din Florenţa (Italia), Niccolai SNC Teknoart din Florenţa (Italia), Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Discover Bihor şi Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor”. Sponsorii evenimentului: D&C Oradea, Agenţia de Turism Eximtur, Cesal S.A.

Ne găsești și pe Google News