Muzeul Tarii Crisurilor va gazdui, timp de 3 luni, expoziţia “Invenţiile unui geniu. Maşinile lui Leonardo da Vinci”
Diverse

Muzeul Tarii Crisurilor va gazdui, timp de 3 luni, expoziţia “Invenţiile unui geniu. Maşinile lui Leonardo da Vinci”

Expozitia “Inventiile unui geniu. Masinile lui Leonardo da Vinci” va fi adusa, timp de trei luni, la Muzeul tarii Crisurilor (MTC) din Oradea, ca urmare a unei prime colaborari cu Muzeul Leonardo da Vinci din Florenta, realizata impreuna cu Consiliul Judetean Bihor, au anuntat miercuri autoritatile locale.

Oradea este orasul din tara noastra care va oferi vizitatorilor, conform organizatorilor, aceasta expozitie unica, de talie mondiala, vizitata de peste 20 de milioane de persoane de pe patru continente, dupa ce, in 2008, o parte din aceeasi expozitie a fost prezentata la Bucuresti.

Noua expozitie, temporara, se va deschide din 16 martie, dupa discutii de aproape un an. Este o celebra expozitie, pe care o aducem de la Florenta, unde un grup de artizani florentini au reconstituit o parte din masinile pe care Leonardo le avea descrise in textele lui. Noi credem ca va starni un interes major nu numai in judetul Bihor, ci si in nord-vestul Romaniei“, a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul MTC, Aurel Chiriac.

Potrivit acestuia, expozitia va ocupa o suprafata de 500 de metri patrati, pe care vor fi expuse 45 de masini, inventate si proiectate de Leonardo da Vinci, confectionate din lemn, in principal, grupate pe cinci categorii: masini pentru zbor, pentru constructii, masini hidraulice, de razboi si masini pentru manufacturare.

Este o expozitie unica pentru ca reconstituie masinile inventate de Leonardo da Vinci. Bicicleta, fierastraul hidraulic, un pod mobil, un tanc, deltaplan, surubul lui Arhimede, planorul… sunt cateva inventii pe care le-a inchipuit artistul si care au devenit in timp, unele, realitati. Ni se dezvaluie o epoca printr-un om care si-a pus amprenta nu numai in planul inventiilor, ci si al artelor, pictura lui Leonardo da Vinci fiind unica. El este un polihistor care dovedeste ce inseamna geniu“, a spus Chiriac.

El a afirmat ca machetele sunt la dimensiuni originale, realizate la scara, iar 15 dintre modelele reconstituite vor fi functionale, fiind o expozitie interactiva. Expozitia va fi dublata de un film despre Leonardo da Vinci, subtitrat in limba romana. Totodata, in perioada celor trei luni se vor organiza mai multe manifestari privind viata si activitatea artistului, precum si conferinte pe tema picturilor sale, sustinute de personalitati culturale.

Dupa ce a calatorit prin numeroase tari ale lumii, ultimele locuri unde a fost prezentata expozitia sunt Coreea de Sud si Iran. in urma cu o luna, ea s-a aflat din nou acasa, la Florenta, urmand sa ajunga pe 12 martie, la Oradea, cu un transport asigurat de muzeul din orasul italian.

Muzeul tarii Crisurilor incepe astfel o mare colaborare cu un mare muzeu al Europei si al lumii, intentia noastra fiind ca, in fiecare an, sa oferim cel putin o expozitie de asemenea anvergura, pentru a provoca interesul publicului larg, dar si al specialistilor“, a precizat Aurel Chiriac.

Sursa: Agerpres