Robot medical, care ii va ajuta pe cei paralizati, facut la Oradea de doi ingineri IT
Sanatate

Robot medical, care ii va ajuta pe cei paralizati, facut la Oradea de doi ingineri IT

Doi tineri oradeni, au lansat un start-up de tehnologie medicala, dezvoltand un exoschelet, un costum robotic care ii va ajuta pe cei paralizati sa mearga. Ei lucreaza la acest proiect de cca patru ani.

Pasionați de robotică din copilărie, Andras Kapy si Dorin Hirțe, toți ingineri IT din Oradea, au pus bazele unei afaceri într-un domeniu care îmbină tehnologia robotică, medicina inovativă, software, fizică, mecanică, electronică și psihologie.

„În fiecare familie extinsă din România există cel puţin o persoană cu dizabilităţi. Imaginaţi-vă un oraş din România în care trăiesc doar persoane în scaun cu rotile”, spune Andras Kapy, fondator al start-up-ului de tehnologie medicală AxoSuits.

Statistica spune că sunt peste 20 de mii de oameni cu probleme de mobilitate, care stau în scaun cu rotile, însă numărul real celor imobilizaţi este chiar şi de 10 ori mai mare. Persoane cu diverse stadii de paralizie care sunt prizoniere. În proprile case, sau pe paturile de spital.

„În cazul pacienţilor care nu îşi pot mişca picioarele, robotul face toată treaba. Robotul mişcă întreg pacientul.ai pacientul doar apasă pe buton? E foarte simplă comanda, doar apasă pe buton şi merge”, explică Sorin Zsejki, programatorul exoscheletului medical.

„Robotul în sine poate evita o serie de accidente, aşa l-am conceput, aşa l-am fabricat, să prevenim orice potenţial accident. Dacă pacientul se apleacă prea mult şi iese din echilibru, nu îl lasă robotul să iasă din echilibru, să cadă”, spune Dorin Hirţe, director tehnic AxoSuits. Citeste mai multe…

Foto: republica.ro

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News