Reabilitarea cladirii primariei a ajuns la 80%. Ornamentele interioare sunt imbracate in foite de aur
Stiri Oradea

Reabilitarea cladirii primariei a ajuns la 80%. Ornamentele interioare sunt imbracate in foite de aur

Începute în toamna anului 2019, lucrările de reabilitare a clădirii Primăriei Oradea sunt în prezent realizate în procent de 80% în ceea ce privește partea exterioară a clădirii (fațadele) și de 40% în ceea ce privește lucrările interioare.

Clădirea Primăriei Oradea este un monument istoric reprezentativ pentru zestrea arhitecturală a orașului, care face parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea și se regăsește pe Lista monumentelor istorice 2016.

Reamintim că această clădire monument are o suprafață de 5.508 mp, suprafața construită a clădirii fiind de 1.137,40 mp, iar a terenului exterior clădirii este de 765,30 mp. Imobilul are demisol, parter, două etaje și un turn al orologiului.

Intenția municipalității este ca în urma reabilitării să transforme această clădire frumoasă într-un spațiu de atracție turistică, alături de serviciile publice oferite.

interlink.ro

Spațiile propuse spre a fi introduse în circuitul turistic sunt: accesul principal în Primărie dinspre Piața Unirii, scara de onoare în trei rampe, coridorul principal de la etajul 1 cuprins între biroul primarului și al viceprimarului, Sala Mare Traian Moșoiu, Sala Mică Rimler Karoly, anticamera acesteia precum și actualul birou al consilierilor primarului.

Lucrările sunt executate de S.C. Euras S.R.L., în baza contractului de lucrări nr. 290812/09.08.2019, cu o durată de 18 luni, etapizat, iar valoarea contractului de lucrări este de 14.842.272,29 lei (fără TVA).

Sala Traian Moşoiu va căpăta o nouă strălucire

În ceea ce privește stadiul lucrărilor interioare, până în prezent au fost efectuate următoarele lucrări la parter și etajul I: înlocuirea tuturor ferestrelor la fațada principală a imobilului; reabilitarea casei de scări secundare, cu acces la balcon; refacerea decorațiilor parietale inițiale ale pereților și a tavanului din zona holului de la intrarea principală în clădirea scării de onoare și a holului de la etajul I, în porțiunea din dreptul intrării în Sala Mare (au fost efectuate reparațiile tencuielilor, refacerea ornamentelor inclusiv placarea cu foiță de aur); au fost montate candelabrele și corpurile de iluminat din zona holului de acces și a scării de onoare; sunt finalizate lucrările în fosta sală de căsătorii de la etajul I – sala 117; este montat liftul de la parter, necesar pentru accesul în clădire al persoanelor cu dizabilități locomotorii.

Totodată, au fost refăcute pardoselile din mozaic din zona de hol, coridoare, urmând ca după finalizarea lucrărilor care produc praf să fie dat luciul final.

La sfârșitul lunii ianuarie au început lucrările de reabilitare a Sălii Traian Moșoiu. Astfel, aici s-au montat schelele, se curăță pereții și elementele decorative, iar acum se lucrează la restaurarea candelabrului. Acesta a fost coborât, a fost curățat de vopseaua anterioară, se decapează și se sablează cu nisip pentru o curățare temeinică, după care se va aplica o foiță lichidă din aur.

De menționat că structura metalică de susținere a cupolei sălii Traian Moșoiu a fost refăcută, executându-se intervenții suplimentare la partea de rezistență.

Candelabrul este compus din elemente din oțel și cupru, are o greutate de 2,5 tone, o înălțime de 2 m și un diametru de cca 4 m.

Aceleași lucrări se execută și la sala mică de ședințe, Sala Rimler Károly de la etajul I.

Totodată se lucrează la birourile care compun cabinetul primarului. Aici s-au înlocuit instalațiile de încălzire și de iluminat, a fost refăcut sistemul electric care va funcționa pe bază de becuri economice, s-au curățat pereții și tavanul, s-au executat zugrăveli și lucrări de refacere a ornamentelor, s-au reabilitat ușile masive din lemn, urmând să fie înlocuită și pardoseala.

În ceea ce privește partea exterioară a imobilului, urmează să fie scoase schelele de pe Turnul Primăriei, lucrările fiind gata. La fațada principala și fațada dinspre str. Primăriei se execută ultimele lucrări.

În prezent licitația pentru achiziția de mobilier pentru aceste spații se află în etapa de evaluare a ofertelor.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News

0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0