Primaria Oradea va reabilita termic 48 de blocuri de locuinte, in urmatorii ani
Stiri Oradea

Primaria Oradea va reabilita termic 48 de blocuri de locuinte, in urmatorii ani

Ţinând cont de importanța reabilitării termice a blocurilor de locuințe, cu consecințe directe asupra creșterii confortului termic al cetățenilor municipiului Oradea,  a reducerii consumului de energie termică și implicit a materiei prime de producere, a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră precum și al îmbunătățirii aspectului urbanistic al localității, Municipiul Oradea a inițiat programe de reabilitare termică blocuri de locuințe în conformitate cu prevederile legale din domeniu.

În vederea asigurării cadrului legal privind reabilitarea termică a  blocurilor de locuințe din fonduri ale Uniunii Europene, coroborat cu strategia națională pentru blocurile de locuințe cuprinse în Programul național, în prima etapă este necesară aprobarea indicatorilor tehnico-economici  aferenți obiectivului de investiție.

Astfel, în cadrul ședinței de Consiliu Local din 30 martie, consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea termică a unui pachet de hotărâri a 48 de blocuri de locuințe din Oradea.

Necesitatea și oportunitatea realizării obiectivului de investiție a fost justificată în cadrul documentației de avizare a lucrărilor de intervenție actualizată prin următoarele:

  • – vechimea blocului, care fără a se pune accentul corespunzător pe eficiența energetică, are un consum excesiv de energie termică;
  • – necesitatea luării de măsuri urgente pentru reducerea subvențiilor și a ajutoarelor acordate;
  • – necesitatea reducerii poluării de orice natură;
  • – necesitatea creșterii confortului termic în blocul de locuințe;
  • – oportunitatea îmbunătățirii aspectului urbanistic al municipiului.

Noi am revizuit studiile de fezabilitate deoarece s-au schimbat normele, anumite condiții de alocare. Astfel, din cele 75 de asociații care erau inscrise în proiect au rămas 48. Nu toate au acceptat noile condiții, deoarece sunt și niște costuri suplimentare datorită izolării inclusiv a subsolului, a schimbării anumitor utilități interioare. Eu doresc să le mulțumesc celor 48 de asociații care au rămas în proiect, astfel că avem un prim pachet pe care-l să depunem imediat ce axa de finanțare reabilitare blocuri va fi operațională. E un proiect important, pentru că schimbă atât imaginea blocurilor, dar în măsură și mai mare contribuie la reducerea facturilor de încălzire”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

În anii anteriori, prin fonduri guvernamentale au fost reabilitate în Oradea 39 de blocuri, iar prin fonduri europene alte 45.
  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News