Orasul care va interzice casele de amanet, magazinele second-hand si de jocuri in zona centrala
Stiri Oradea

Orasul care va interzice casele de amanet, magazinele second-hand si de jocuri in zona centrala

Primarul Ilie Bolojan, a sustinut intr-o conferinta de presa, joi 10 august, necesitatea ca in zona centrala a orasului sa fie inlocuita activitatea magazinelor second-hand, a caselor de amanet si a salilor de jocuri, cu activitati specifice unei zone de petrecere a timpului liber, astfel incat profilul zonei centrale sa devina unul exclusiv turistic.

La ora actuala atat Republicii, cat si zona Pietei Unirii, e plina de banci, sali de jocuri si magazine second-hand, astfel incat turistii, nu gasesc atractiva zona.

S-a constatat că centrul istoric al oraşului suferă în privinţa utilizării spaţiilor comerciale, în zona pietonală a străzii Republicii, în Piaţa Ferdinand şi în Piaţa Unirii fiind întâlnite adesea imobile cu expunere comercială importantă, dar neutilizate sau închise. Întrucât strategia de dezvoltare a oraşului marşează puternic pe componenta de turism, este nevoie de măsuri care să stimuleze activitatea comercială în zona centrului istoric, dar şi pe principalele artere ale oraşului.

E greu cu magazine second-hand, cu case de amanet sau jocuri de noroc să ai o mare atractivitate a centrului. Dorim să acţionăm asupra acestora şi să-i stimulăm să-şi schimbe profilul de activitate sau să-l adapteze la un centru care este viu, prietenos cu oamenii şi în care aceştia să aibă ce face, inclusiv în weekend”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Măsurile propuse în vederea stimulării activităţi economice în centrul istoric sunt:

  1. Orar minim obligatoriu de funcţionare pentru activităţile economice de la parterul imobilelor cu front la străzile cuprinse în zona centrală, în perioada 15 aprilie – 15 octombrie, intervalul orar 10-21, iar în perioada 16 octombrie – 14 aprilie, intervalul orar 10-19. Aria de aplicare vizează zona centrală, reprezentată de str. Republicii (de la Magazinul Crişul la str. Iosif Vulcan), Piaţa Ferdinand, str. Moscovei (tronsonul adiacent Pieţei Ferdinand), Piaţa Unirii, str. V. Alecsandri, str. Independenţei.
  2. Majorarea cu 50% a impozitului pe clădiri şi teren pentru spaţiile comerciale din zona centrală în care nu se desfăşoară activităţi economice (neutilizate/închise) mai mult de 30 de zile calendaristice într-un an. Aria de aplicare vizează zona centrală.
  3. Supraimpozitarea cu 50% a impozitului pe clădirile şi terenurile aferente spaţiilor comerciale în care se desfăşoară următoarea activităţi economice: case de amanet, magazine cu produse second-hand, jocuri de noroc, service sau spălătorii auto. Aria de aplicare vizează atât ansamblul urban „Centrul istoric Oradea”, cât şi principalele artere ale municipiului – Bdul Dacia, Decebal, Ştefan cel Mare, Calea Aradului, Calea Armatei Române, Calea Borşului, Calea Clujului, Mareşal Alex. Averescu, D. Cantemir, Matei Corvin, Nufărului, Transilvaniei, T. Vladimirescu.

Cea mai mare parte a acestor măsuri urmează să fie aplicate începând cu data de 1 ianuarie 2018, iar celelalte etapizat, până în 2020.

Consider că aceste măsuri vor constitui stimuli economici şi, alături de ceea ce face municipalitatea, vor contribui la accelerarea dezvoltării oraşului Oradea”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Foto: Visit Oradea

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News