Minunea de la Mănăstirea Izbuc. Pe 15 august mii de pelerini vor fi prezenti la izvorul tamaduitor
Diverse Stiri Oradea

Minunea de la Mănăstirea Izbuc. Pe 15 august mii de pelerini vor fi prezenti la izvorul tamaduitor

Mănăstirea Izbuc, cel mai vechi lăcaş de rugăciune din Bihor si prima manastire ortodoxa din Ardeal, fiind cunoscută, în primul rând, pentru izvorul tamaduitor.

Se spune că apa, care ţâşneşte uneori dintre pietre, are puteri miraculoase la Mănăstirea Izbuc. Potrivit legendei, izvorul a devenit cunoscut după ce un copil orb care se plimba în zonă, i-a auzit susurul şi s-a oprit să se spele. După ce şi-a atins ochii cu apă, băiatul a început să vadă.

Mănăstirea Izbuc este situată la poalele munţilor Codru Moma, la 94 de kilometri de Oradea, pe Drumul Naţional 76, intr-o zona impadurita, de munte, de o feerie aparte in satul Calugari, comuna Carpinet. Pelerinii care vin la mănăstirea Izbuc primesc mâncare și cazare gratuite. Singura condiție e să participe la slujbe.

Pelerini Manastirea Izbuc

Aici se afla si o icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, o copie a icoanei de la muntele Athos, care atrage mii de pelerini in fiecare an, pe 15 august.

Icoana Facatoare de minuni - Izbuc

Legenda mai spune ca, “daca atunci cand esti acolo si suprinzi momentul cand apa izbucneste, Fecioara Maria si-a intors ochii spre tine, iar daca te speli cu acea apa in ziua de 15 August, te vindeci de boli”, ne-a spus un localnic

Explicatia stiintifica este data de fenomenul carstic care se petrece in acel loc, apa iese la suprafata periodic, atunci cand sifoanele din reteaua de pesteri subterane sunt suparapline. Fenomenul se produce, cu regularitate, mai ales in perioadele ploioase.

Istoric – Mănăstirea Izbuc

Locul s-a numit aici din vechime „La Călugări”, aceasta fiind dovada existenței în trecutul îndepărtat a unui locaș monahal. Tradiția spune că aici au fost în vechime călugări care cutimul au dispărut.După 1772 au venit 2 călugări de la Prislop, jud. Hunedoara, care au reînființat și vița monahală de la mănăstirea Crișan, dar după anul 1800 nu se mai știe nimic până în 1920, când a început din nou viața monahală susținută de călugări și neîntreruptă până astăzi în mănăstirea Izbuc (i s-a spus Izbuc de la izvorul aflat în incintă și care izbucnește din când în când). Mănăstirea actuală există din anul 1930. În anul 1947 a fost atacată e bandiții care au omorât întreaga obște, A scăpat un singur călugăr care a reușit să fugă și să se ascundă în pădure. Viața monahală a fost întreținută până în 1954 de un singur călugăr. În acelasi an vine aici Ieromonahul Ioanichie Popescu și prin osârdia acestuia și purtarea de grijă a episcopului doctor Vasile-Coman, mănăstirea s-a detzvoltat mult, ajungând să aibă trei locașuri de închinăciune și mai mult clădiri pentru celelalte folosințe,construite în 1985 și 1987. Prima biserică din zid a fost construită în 1930 cu ajutorul obștii mănăstirii, ctitorul eifiind Arhimandritul Atanasie Popescu.

Arhitectura – Mănăstirea Izbuc

Bisericuța de lemn a fost construită în 1696, fiind adusă de la Beiuș la Izbuc, si avand o mare valoare arhitectonică. Este construită în formă de navă pe fundație de bolovani de piatră. Are altar, naos și pronaos. Intrarea din pronaos și naos se face prin trei deschideri lăsate de cei trei stâlpi maginali și alți doi din lemn. Catapeteasma, frumoasă, din lemn, ete donată de meșterii din jud. Neamț. Pardoseala este din scândură, iar acoperiul cu o streașină prelungită este din șindrilă. Pereții, ca olta, sunt tencuiți și pictați. Există un plan ca bisericuța să fie un muzeu în cae exponatele să fie obictele de artă veche bisericească, o parte din acestea existând în mănăstire, potrivid ortodox.ro

Bisericuta de Lemn Izbuc

Paraclisul este o construcție din bolovani de piatră în formă dreptungiulară, ridicat în 1989 cu osteneala fraților și cu toată cheltuiala săracilor, cum scrie în pisanie. Altarul în formă dreptungiulară, este lipit de o mică clădire a stăreției. Naosul formează un singu spațiu cu pronaosul. Bolta lor este de formă semiovală. Catapeteasma și tot mobilierul sunt din lemn sculptat. În exterior, sub streașină este un brâu simplu ca o grindă, văuit în alb, care înconjoară zidurile, pe cel din nord fiind lipită clădirea pentru chilii. Pe pereții din sud sunt firide mici cu pictură în mozaic. La intrare, în stânga ușii, este o firidă mare, având pictată în mozaic pe Maica Domnului cu Pruncul, iar în dreapta ușii pe Iisus Hristos. Pictura este executată de fam. Moldoveanu din București.

Clopotnița din lemn este în deal, la 40 m în fața bisericii mici. În spatle altaruui de vară este cimitirul unde este înmormântat și starețul Simion Dragnea. La 50 de m mai în deal de paraclis este construită din 1987 o modernă clădire etajată, cu un frumos cerdac la etajul I. Etajul I este destinat chiliilor și camerelor de oaspeți, iar la etajul II sunt 2 saloane cu paturi pentru credincioși. are acoperișul din tablă. Mai jos de stăreție mai este o clădire pentru trapeză și bucătărie. Toată curtea are iarbă și alei pavate. În fața clădirii este o plantație de pomi cu peluză de iarbă.