Oradea va implementa programul: “Realizează-te în Oradea”. Specialist: “În cinci  ani, Oradea va concura cu cele mai mari orașe în domeniul IT”
Stiri Oradea

Oradea va implementa programul: “Realizează-te în Oradea”. Specialist: “În cinci  ani, Oradea va concura cu cele mai mari orașe în domeniul IT”

Primarul Ilie Bolojan împreună cu viceprimarul Mircea Mălan și viceprimarul Florin Birta a susținut azi, 15 ianuarie, o conferință de presă în care a prezentat cele mai importante priorități ale municipalității orădene pentru anul 2019.

Creșterea economică a orașului rămâne un obiectiv important și se află în strânsă legătură cu creșterea calității învățământului preuniversitar și raportarea acestuia la realitățile pieței economice.

Anul 2019 va fi primul an în care se va pune în practică programul IT ”Realizează-te în Oradea”, cei care vor investi și vor pune bazele unei afaceri în domeniul IT urmând să primească diferite facilități, scutiri de impozite, etc.

,,O altă măsură dedicată creșterii economice este susținerea construcției de locuințe în Oradea, în așa fel încât să avem o ofertă diversificată, care va rămâne o prioritate și anul acesta și nu în ultimul rând este important să asigurăm parteneriate cu privații care doresc să investească în Oradea, să le punem la dispoziție parcele în parcurile industriale și să avem un comportament pro activ față de mediul de afaceri din Oradea”, a conchis primarul Bolojan.  

Realizează-te în Oradea!”- program elaborat de Primăria Oradea și firmele locale din domeniul IT

Conștienți de posibilitățile de creștere ale acestui domeniu, precum și de rolul pe care IT-ul îl are în toate sectoarele de activitate locale, ținând cont de interesul crescut al tinerilor pentru domeniul IT, municipalitatea orădeană își propune să se implice activ în dezvoltarea ecosistemului tech din Oradea, dorind să devină un pol național de dezvoltare în domeniul IT.

Pornind de la acest obiectiv general, autoritatea locală, alături de reprezentanții firmelor locale din domeniul IT, au elaborat un program de măsuri intitulat ”Realizează-te în Oradea!”.

Pachetul de măsuri propus în acest  program cuprinde:

  • Constituirea unui fond de investiții pentru susținerea start-up-urilor orădene din domeniul IT
  • Reducerea impozitului pe proprietate pentru spațiile utilizate de companii din domeniul IT
  • Susținerea financiară a studenților înscriși la universitățile din Oradea, specializări axate pe un curriculum din domeniul IT (suportarea din bugetul local a cheltuielilor de cazare și masă)
  • Organizarea de întâlniri ale elevilor din ciclul liceal cu reprezentanții firmelor de IT locale
  • Încurajarea elevilor de la liceele orădene să se înscrie la facultățile cu specializarea din domeniul IT din cadrul universităților din Oradea (burse școlare pentru elevi din clasa XI și XII).
Companiile din sfera IT vor oferi mentorat tinerilor antreprenori

Dl. Gabriel Ciordaș, reprezentant al firmei SC SMARTWARE SRL, dar și al companiilor care activează în domeniul IT local, a vorbit despre Oradea ca despre orașul care va deveni în următorii 5 ani unul foarte important pe harta IT-ului românesc.

În cinci  ani, Oradea va concura cu cele mai mari orașe în domeniul IT. Noi cei din sfera IT, nu vom fi doar niște arbitri, vom participa și noi cu fonduri proprii și în plus vom oferi mentorat. Din patriotism local, mi-aș dori să ofer din experiența mea celor care vor să rămână în Oradea și să-și dezvolte afacerea în Oradea. Îmi doresc să-i încurajez pe antreprenori să-și facă produsul propriu, pe care apoi să îl vândă. Nu îmi doresc să vindem inteligența ca materie primă.

loading...