Oradea incepe asaltul asupra Clujului. Ilie Bolojan: „Vom lua masuri pentru sprijinirea sectorului IT in Oradea”
Stiri Oradea

Oradea incepe asaltul asupra Clujului. Ilie Bolojan: „Vom lua masuri pentru sprijinirea sectorului IT in Oradea”

Primarul Ilie Bolojan împreună cu directorul economic al Direcției Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea a susținut azi, 19 octombrie, o conferință de presă în care au prezentat principalele măsuri de sprijinire a domeniului IT în municipiul Oradea.

Aceste măsuri se regăsesc în programul ”Realizează-te în Oradea!”, al cărui obiectiv principal este creșterea gradului de  interacțiune între municipalitate, liceele orădene, universitate și firmele orădene consacrate din domeniul IT, oferind o șansă reală tinerilor de a rămâne sau de a reveni în Oradea

La conferința de presă a participat și Gabriel Ciordaș, reprezentant al firmei  SC SMARTWARE SRL.

Astăzi, pilonii economiei Municipiului Oradea sunt reprezentați de comerț, industrie, construcții și transporturi. Aceste sectoare de activitate sunt însă limitate în dezvoltare de infrastructură și de forța de muncă disponibilă.

Dacă în trecut, se aștepta ca economia locală să evolueze pe aceleaşi principii extensive, dominate de proiecte industriale și  rezidenţiale, în prezent înţelegem că pentru a asigura dezvoltarea economică viitoare trebuie să ne așteptăm la transformări structurale. Astfel, alături de sectoarele reprezentantive astăzi, trebuie susținută dezvoltarea serviciilor turistice și cele de IT, care pot dinamiza o economie locală sustenabilă.

Motoare de dezvoltare pentru economia orădeană

Primarul Ilie Bolojan a amintit domeniile importante care trebuie avute în vedere pentru a crea condițiile care să mențină dezvoltarea orașului în ritmuri importante în anii următori: dezvoltarea sectorului IT, o bună conectivitate la sistemul european de transport, dezvoltarea învățământului universitar, dezvoltarea zonei de turism, inclusiv a sectorului de turism balnear.

Nu o primărie schimbă fața unui oraș și nu un guvern rezolvă problemele cetățenilor, ci o primărie și un guvern sprijină cetățenii să schimbe fața unui oraș și a unei țări. Industria va ajunge la un nivel de consolidare, care nu ne va mai permite ca, doar bazându-ne pe industrie, să susținem acest ritm de dezvoltare. Orașul Oradea nu are o politică de a acorda gratuități de ordin social, ci are o politică de a investi în dezvoltare. Astfel, am gândit un pachet de servicii care să îi rețină pe tinerii talentați în Oradea. Principalul nostru scop este să asigurăm motoare de dezvoltare pentru economia orădeană”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Astfel, Primăria Oradea va avea în fiecare an bugete dedicate proiectelor din domeniul IT care se desfășoară în Oradea. Primăria Oradea se va asocia cu antreprenori care au deja expertiză în piața IT. De menționat că vor putea veni și antreprenori din alte orașe care vor dori să își dezvolte afaceri IT la Oradea. Cei care vor beneficia de aceste credite vor putea deveni acționari la companiile respective.

”Realizează-te în Oradea!”- program elaborat de Primăria Oradea și firmele locale din domeniul IT

Conștienți de posibilitățile de creștere ale acestui domeniu, precum și de rolul pe care IT-ul îl are în toate sectoarele de activitate locale, ținând cont de interesul crescut al tinerilor pentru domeniul IT, municipalitatea orădeană își propune să se implice activ în dezvoltarea ecosistemului tech din Oradea, dorind să devină un pol național de dezvoltare în domeniul IT.

Pornind de la acest obiectiv general, autoritatea locală, alături de reprezentanții firmelor locale din domeniul IT, au elaborat un program de măsuri intitulat ”Realizează-te în Oradea!”.

Pachetul de măsuri propus în acest  program cuprinde:

 • Constituirea unui fond de investiții pentru susținerea start-up-urilor orădene din domeniul IT
 • Reducerea impozitului pe proprietate pentru spațiile utilizate de companii din domeniul IT
 • Susținerea financiară a studenților înscriși la universitățile din Oradea, specializări axate pe un curriculum din domeniul IT (suportarea din bugetul local a cheltuielilor de cazare și masă)
 • Organizarea de întâlniri ale elevilor din ciclul liceal cu reprezentanții firmelor de IT locale
 • Încurajarea elevilor de la liceele orădene să se înscrie la facultățile cu specializarea din domeniul IT din cadrul universităților din Oradea (burse școlare pentru elevi din clasa XI și XII).
Companiile din sfera IT vor oferi mentorat tinerilor antreprenori

Dl. Gabriel Ciordaș, reprezentant al firmei SC SMARTWARE SRL, dar și al companiilor care activează în domeniul IT local, a vorbit despre Oradea ca despre orașul care va deveni în următorii 5 ani unul foarte important pe harta IT-ului românesc.

În cinci  ani, Oradea va concura cu cele mai mari orașe în domeniul IT. Noi cei din sfera IT, nu vom fi doar niște arbitri, vom participa și noi cu fonduri proprii și în plus vom oferi mentorat. Din patriotism local, mi-aș dori să ofer din experiența mea celor care vor să rămână în Oradea și să-și dezvolte afacerea în Oradea. Îmi doresc să-i încurajez pe antreprenori să-și facă produsul propriu, pe care apoi să îl vândă. Nu îmi doresc să vindem inteligența ca materie primă.

Măsuri pe trei paliere: licee, universitate și companii locale din domeniul IT

Directorul economic al Direcției Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea, a explicat situația de facto: ”Sistemul IT are o capacitate de extindere exponențială, el fiind foarte atractiv pentru forța de muncă. Am sesizat că există un număr mare de firme cu puțini angajați, puține sunt cele care au peste 100 de angajați. Acest lucru ne arată că sectorul IT crește prin proiecte individuale. Am constatat, de asemenea, existența unui număr mic de specialiști, pentru că mulți liceeni înscriși la profile matematică-informatică iau calea altor centre universitare. Universitatea Oradea are însă o bază didactică solidă și  poate contribui la pregătirea universitară a acestor elevi. Pentru atingerea acestor obiective și pentru implicarea activă a tuturor factorilor angrenați în realizarea acestui deziderat, municipalitatea orădeană propune  o serie de măsuri structurate pe 3 paliere: nivelul liceelor, respectiv profilul real, specializarea matematică/ informatică, nivelul universitar și nivelul companiilor locale din domeniul IT.

Într-o primă fază, programul ”Realizează-te în Oradea!”  va intra în dezbatere publică, probabil va suferi unele modificări, după care va fi supus aprobării Consiliului Local.

În acest moment, programul ”Realizează-te în Oradea!” cuprinde următoarele măsuri:

 1. Acordarea de burse elevilor din clasele a XI-a și a XII-a, înscriși la liceele/colegiile din învățământul preuniversitar de stat din rețeaua școlară a Municipiului Oradea, profilul real, specializarea matematică/informatică, în sumă de 200 lei lună.

Bursa va fi finanțată din bugetul local al Municipiului Oradea și se va acorda  elevilor din clasa a XI-a, începând cu semestrul II (din luna februarie a anului), iar pentru elevii din clasele de a XII-a pe tot parcursul anului școlar. Pentru anul școlar 2018-2019, bursele se vor acorda atât pentru clasa a XI-a cât și pentru clasa a XII-a, începând din luna februarie a anului 2019.

 1. Alocarea de fonduri din bugetul local pentru sprijinirea studenților din alte localități înscriși la universitățile din Oradea, nivel/studii universitare de licență care învață la specializari cu un curriculum axat pe domeniul IT, pentru acoperirea cheltuielilor cu cazarea și masa.
 2. Acordarea de facilități fiscale (reducerea impozitului pe clădiri) pentru imobilele în care își desfășoară activitatea firmele de IT.

Măsura urmează a fi implementată începând cu 1 ianuarie 2019 printr-o schemă de minimis pentru contribuabilii bugetului local al Municipiului Oradea care beneficiază de reducerea impozitului pe clădiri utilizate de firme de IT, schemă aprobată în condițiile prevăzute de legislația în vigoare.

 1. Constituirea unui fond de investiții local, constituit din aportul Municipiului Oradea și al unor companii din domeniul tech, cu scopul sprijinirii firmelor locale de tip start-up din domeniul IT.

Fondul de investiții va fi administrat de o societate comercială pe acțiuni înființată de Municipiul Oradea (prin Agenția de Dezvoltare Locală Oradea) împreună cu companii cu experiență în domeniul IT&C.

IT-ul reprezintă sectorul cu cea mai mare creştere postcriză, iar estimările sunt că peste 200.000 de români vor lucra în centre de servicii sau firme IT până în 2020. Ponderea în PIB a sectorului  IT&C este de aproximativ 5,9%, iar estimările arată o crește la  9% din PIB în următorii 2 ani.

          Odată cu apariţia erei informaţiei, tehnologia informaţiei a devenit din ce în ce mai mult o parte indispensabilă a oricărei activități economice, instituții publice și chiar a oricărui cetățean.

Tot mai mulți tineri sunt atrași să lucreze ca specialiști IT (program de lucru flexibil, câștiguri pește medie, etc) și ating performanțe remarcabile în acest domeniu, ceea ce plasează deja România în Top10 la nivel mondial ca număr de specialști IT certificați.

Creșterea acestui segment de activitate este asigurată pe de o parte de pasiunea tinerilor pentru astfel de locuri de muncă, dar mai ales de impactul IT-ului asupra tuturor activităților (afaceri, informare, divertisment, cultură, etc.).

La nivel internațional și național extinderea sectorului IT este evidentă și va continua, cu certitudine, în anii următori. În consecință se estimează că numărul locurilor de muncă din companiile de IT va crește, iar programele de formare vor trebui adaptate pentru tinerii care se pregătesc în acest domeniu.

Dezvoltarea sectorului IT a imprimat un ritm alert de dezvoltare și altor sectoare de activitate: construirea de clădiri de birouri premium,  dezvoltarea serviciilor medicale private, etc.

        Astăzi, pilonii economiei Municipiului Oradea sunt reprezentați de comerț, industrie, construcții și transporturi. Aceste sectoare ”clasice” de activitate sunt limitate în dezvoltare de infrastructură (terenuri libere, asigurare utilități) și de forța de muncă disponibilă.

Dacă în trecut, din analiza trendurilor ne aşteptam ca economia locală să evolueze pe aceleaşi principii extensive, dominate de proiecte industriale și  rezidenţiale, în prezent înţelegem că pentru a asigura dezvoltarea economică viitoare trebuie să ne așteptăm la transformări structurale. Alături de sectoarele reprezentantive astăzi, trebuie să susținem dezvoltarea serviciilor turistice și cele de IT care pot dinamiza o economie locală sustenabilă.

În sectorul IT, Regiunea N-V este dominată de cei 2 poli: Cluj-Napoca și Timișoara, centre universitare recunoscute pentru numărul mare de absolvenți de profile IT&C și numeroase companii de outsourcing sau de cercetare în acest domeniu.

Conștienți de posibilitățile de creștere ale acestui domeniu, precum și de rolul pe care IT-ul îl are în toate sectoarele de activitate locale, ținând cont de interesul crescut al tinerilor pentru domeniul IT, municipalitatea orădeană își propune să se implice activ în dezvoltarea ecosistemului tech din Oradea, dorind să devină un pol național de dezvoltare în domeniul IT.

Pornind de la acest obiectiv general, autoritatea locală, alături de reprezentanții firmelor locale din domeniul IT au elaborat un program de măsuri intitulat ”Realizează-te în Oradea!” care va crește gradul de  interacțiune între municipalitate, licee orădene, universitate și firmele orădene consacrate din domeniul IT, oferind o șansă reală tinerilor de a rămâne sau (re)veni în Oradea.

Pachetul de măsuri propus în acest sens cuprinde:

 • Constituirea unui fond de investiții pentru susținerea start-up-urilor orădene din domeniul IT
 • Reducerea impozitului pe proprietate pentru spațiile utilizate de companii din domeniul IT
 • Susținerea financiară a studenților înscriși la universitățile din Oradea, specializări axate pe un curriculum din domeniul IT (suportarea din bugetul local a cheltuielilor de cazare și masă)
 • Organizarea de întâlniri ale elevilor din ciclul liceal cu reprezentanții firmelor de IT locale
 • Încurajarea elevilor de la liceele orădene să se înscrie la facultățile cu specializarea din domeniul IT din cadrul universităților din Oradea (burse școlare pentru elevi din clasa XI și XII)

Obiectivele urmărite prin programul propus sunt:

 • – dezvoltarea potențialului creator al tinerilor din liceele și facultățile orădene astfel încât aceștia să devină viitori specialiști calificați în domeniul IT  și să contribuie la dezvoltarea  ecosistemului tech din Oradea,
 • – dezvoltarea și creșterea competitivității în ecosistemului tech local
 • – creșterea atractivității facultăților din domeniul IT din cadrul universităților din Oradea și conectarea ofertei acesteia la societățile/companiile de profil care pot oferi un parcurs profesional, o carieră în acest domeniu
 • – creșterea competitivității sectorului tehnologiei comunicațiilor și informației în cadrul polilor de dezvoltare a ecosistemului tech din Regiunea Nord –Vest astfel încât Municipiul Oradea să devină un pol important de business  în cadrul acestui domeniu,
 • –  sprijinirea antreprenoriatului și al IMM-urilor din domeniul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor
 • – sprijinirea start-up-urilor locale în domeniul IT.

Pentru atingerea acestor obiective și pentru implicarea activă a  tuturor factorilor angrenați în realizarea acestui deziderat, municipalitatea orădeană propune  o serie de măsuri structurate pe 3 paliere, după cum urmează:

 1. 1. la nivelul liceelor cu profil Real, specializarea Matematică / Informatică:
 • – organizarea de întâlniri/prelegeri ale reprezentanților firmelor de IT din Oradea cu scopul evidențierii oportunităților de carieră profesională la nivelul Municipiului.
 •  – acordarea de burse elevilor de clasa a XI și a XII înscriși la profilul Real, specializarea Matematică-informatică din liceele/colegiile din invățământul preuniversitar din rețeaua școlară a Municipiului Oradea sau care au obținut rezultate la concursuri de specialitate – robotică, informatică, matematică, indiferent de profilul la care sunt înscriși.
 1. la nivel universitar – alocarea de fonduri din bugetul local pentru sprijinirea studenților din alte localități înscriși la universitățile din Oradea, nivel/studii universitare de licență care învață la specializări axate pe un curriculum din domeniul IT, pentru decontarea cheltuielilor cu cazarea și masa
 2. la nivelul companiilor locale din domeniul IT:
 • – susținerea financiară a firmelor locale de tip start-up din domeniul IT dintr-un fond de investiții administrat de Municipiul Oradea și principalele firme locale din domeniul IT
 • – acordarea de facilități fiscale (reducerea impozitului pe clădiri) pentru imobilele în care își desfășoară activitatea firmele de IT.

Luând în considerare:

 • prevederile art.4 din Ordinul 5576/07.10.2011 privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar de stat
 • prevederile art.12 și 82 din Legea nr.1/05.01.2011 –Legea educației naționale
 • prevederile art.1, art.2 lit.c) art.9, art.16 din Legea nr.31/16.11.1990 privind societățile
 • prevederile art.35 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale,
 • prevederile art. 36 7  și art. 45 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală republicată şi actualizată.

Față de cele arătate mai sus,

P R O P U N E M

Art.1 Aprobarea programului ”Realizează-te în Oradea!” pentru dezvoltarea domeniului IT în Municipiul Oradea, cuprinzând următoare măsuri:

 1. Acordarea de burse elevilor din clasele a XI și a XII înscriși la liceele/colegiile din invățământul preuniversitar de stat din rețeaua școlară a Municipiului Oradea, profilul Real, specializarea matematică/informatică în sumă de 200 lei lună.

Bursa va fi finanțată din bugetul local al Municipiului Oradea și se va acorda  elevilor din clasa a XI începând cu semestrul II (din luna februarie a anului), iar pentru elevii din clasele de a XII pe tot parcursul anului școlar. Pentru anul școlar 2018-2019, bursele se vor acorda atât pentru clasa a XI cât și pentru clasa a XII începând din luna februarie a anului 2019.

Condițiile cumulative pentru acordarea bursei:

 • – bursele vor fi acordate elevilor înscriși la licele/colegiile din cadrul unităților de învățământ preuniversitar la profilul Real, specializarea matematică / informatică din rețeaua școlară a Municipiului Oradea  sau care au obținut rezultate la concursuri de specialitate – robotică, informatică, matematică, indiferent de profilul la care sunt înscriși.
 • – bursele se acordă elevilor care au rezultate deosebite la învăţătură: au obţinut media generală de cel puţin 8,50, nota 10 la purtare în anul şcolar anterior
 • – bursa integrală se acordă pentru o frecvență școlară lunară integrală, valoarea acesteia fiind calculată proporțional cu numărul de zile de şcolarizare şi prezenţa şcolară înregistrată în luna anterioară, conform catalogului, excepție facând absențele motivate.
 • – elevii beneficiari de bursă au obligația înscrierii după terminarea clasei a XII-a și admiterii la o universitate din Oradea, specializări axate pe un curriculum din domeniul IT (ex. Calculatoare și Tehnologia Informației, Ingineria sistemelor, Cibernetică, Inginerie electronică, telecomunicaţii şi tehnologii informaţionale, Cibernetică economică, etc.), în caz contrar aceștia vor restitui contravaloarea bursei încasate (pe toată perioada acordării acesteia), condiție care se va transpune prin încheierea unui acord între tutorele legal și Municipiul Oradea.

Lista elevilor care beneficiază de bursele propuse în prezentul raport este revizuită semestrial, în funcţie de modificările intervenite în situaţia şcolară a elevilor.

În perioada de acordare a bursei, elevii pot pierde bursa dacă  nu este îndeplinită una din condițiile enumerate mai sus.

Decontarea burselor se va realiza în baza tabelului emis și transmis de unitatea de învățământ la care este înscris elevul, beneficiar al bursei. Transmiterea listei către Municipiul Oradea în vederea achitării burselor se face în maxim 10 zile a lunii următoare pentru luna anterioară, iar unitatea de învățământ va achita bursele elevilor în maxim 5 zile de la încasarea sumelor aferente.

Raspunderea cu privire la îndeplinirea condițiilor cumulative și obligatorii pentru încasarea bursei elevilor revine unității de învățământ la care este înscris elevul.

De asemenea se pot încheia parteneriate/contracte între unități de învățământ preuniversitar de stat și societăți economice ce activează în domeniul IT pentru acordare de burse private.

 1. Alocarea de fonduri din bugetul local pentru sprijinirea studenților din alte localități înscriși la universitățile din Oradea, nivel/studii universitare de licență care învață la specializari cu un curriculum axat pe domeniul IT, pentru acoperirea cheltuielilor cu cazarea și masa 

Condițiile cumulative acordării sprijinului financiar:

 • – sprijinul financiar se acordă studenților din alte locațități care studiază  la una din universitățile din Oradea, specializări cu un curriculum axat pe domeniul IT, în regim cu/fără taxă (ex. Calculatoare și Tehnologia Informației, Ingineria sistemelor, Cibernetică, Inginerie electronică, telecomunicaţii şi tehnologii informaţionale, Cibernetică economică, etc.),
 • – sprijinul financiar se transferă universității pe baza unui decont lunar întocmit de către aceasta.
 • – sprijinul financiar se acordă studenților integraliști, adică, celor care nu au credite restante la începutul fiecărui an universitar.
 • – anual, studenți beneficiari ai sprijinului financiar trebuie să realizeze stadii de practică la firme locale din domeniul IT și să prezinte în acest sens adeverința sau contract de muncă

Raspunderea cu privire la îndeplinirea condițiilor cumulative și obligatorii pentru obținerea sprijinului financiar de către studenți revine universității la care sunt înscriși.

 1. Acordarea de facilități fiscale (reducerea impozitului pe clădiri) pentru imobilele în care își desfășoară activitatea firmele de IT

Măsura urmează a fi implementată începând cu 1 ianuarie 2019 printr-o schemă de minimis pentru contribuabilii bugetului local al Municipiului Oradea care beneficiază de reducerea impozitului pe clădiri utilizate de firme de IT, schemă aprobată în condițiile prevăzute de legislația în vigoare

 1. Constituirea unui fond de investiții local, constituit din aportul Municipiului Oradea și a unor companii din domeniul tech, cu scopul sprijinirii firmelor locale de tip start-up din domeniul IT

Fondul de investiții va fi administrat de o societate comercială pe acțiuni înființată de Municipiul Oradea (prin Agenția de Dezvoltare Locală Oradea) împreună cu companii cu experiență în domeniul IT&C.

Capitalul social al societății va fi format din aportul Municipiul Oradea de 300.000 euro, la care se va adăuga aportul partenerilor privați (5.000 euro/partener).

Partenerii privați vor fi selectați printr-o procedură publică, transparentă, criteriile de selecție fiind următoarele:

 • suma aportului initial la capitalul societății (fondul de investiții) este de 5.000 euro, ce urmează a fi vărsați la momentul constituirii societății
 • experiență în administrarea unor companii din domeniul IT&C (vechime, număr de angajați, cifră de afaceri)

Constituirea societății, actul constitutiv și statutul vor fi aprobate de Consiliul Local al Municipiului Oradea, după selectarea partenerilor privați.

Fondul de investiții va fi destinat susținerii companiilor inovatoare de tehnologie cu potențial ridicat de expansiune, din domenii precum cele ale serviciilor IT și software, securitate cibernetică, inteligență artificială, transformare digitală, soluții IT pentru sănătate, FinTech etc.

Selecția firmelor de start-up va fi facută de o echipă de specialiști în domeniu desemnați de acționarii societății administrator a fondului de investiții. Activitatea firmelor finanțate prin fondul de investiții va trebui să fie înregistrată în Municipiul Oradea, iar pentru o perioada de 5 ani minim 75% din personalul creativ trebuie să își desfășoare activitatea în Oradea/Zona Metropolitană Oradea (software developeri/arhitecți, designeri, product și project manageri).

Ne găsiți și pe Google News