Oradea dispune de 8 mil de euro, finantare europeana, pentru reabilitarea unor institutii de invatamant
Stiri Oradea

Oradea dispune de 8 mil de euro, finantare europeana, pentru reabilitarea unor institutii de invatamant

Intr-o conferinta de presa, sustinuta astazi, 19.01.2018, in Sala Mica a Primariei Oradea, Viceprimarul Mircea Malan a prezentat o serie de proiecte, cu finantare europeana, castigate de municipiul Oradea, in ultima perioada si care privesc reabilitarea unor institutii de invatamant.

Mircea Malan, a preciat ca in cadrul POR 2014-2020, municipiul Oradea a depus cerere de finantare in valoare de 23 milioane de euro, din care mai mult de 15 milioane de euro sunt pentru reabilitarea spitalelor Municipal si Judetean, lucru de care Primarul Ilie Bolojan a vorbit deja intr-o conferinta de presa anteroara..

Restul de 8 milioane de euro, din aceasta finantare, vor fi folositi pentru reabilitarea unor institutii de invatamant, scoli si gradinite, a caror proiecte au fst deja depuse, iar raspunsul  primit este favorabil.

Vorbim de Liceul teoretic Onisifor Ghibu, Scoala Dacia, Gradinita cu program prelungit, nr 20 de pe Aleea Posada, fiind cele care vor intra cu certitudine in reabilitare, pentru ca cererea de finantare depusa de Primaria Oradea a fost acceptata”, a declarat Viceprimarul Mircea Malan

Citeste siTrei proiecte noi pentru sănătate, in Oradea. Corpuri noi de cladire pentru Spitalul Municipal si Judetean

Proiectul pentru Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, desi a trecut de faza de evaluare tehnico-financiara, nu a fost declarat castigator, pentru ca nu a indeplinit punctajul necesar, a mai spus Vieprimaul Malan.

S-au realizat studii de fezabilitate pentru cele care au primit aviz favoriail de la finantator, urmand sa incheiem contractul de finantare iar apoi emitem ordinul de incepere a lucrarilor, pentru toate aceste proiecte de reabilitare.

Lucrarile vor incepe in acest an, dupa finalizarea procedurilor de licitatie. Ele constau in lucrari de reabilitare completa a acestor cladiri, de la reabiliare termica, pe exterior, inlocuire tamplarie (de foarte buna calitate – din lemn stratificat), pana la inlocuirea tuturor instalatiilor interioare, astfel incat sa obtinem o reducere a conumului de energie cu 50% fata de acum.

Prezent in conferinta de presa, dl Eduard Florea,directorul economic al municipalitatiii, a declarat ca “criteriul pe care au fost alese aceste institutii pentru reabilitare, este pentru ca aceste cladiri au pierderile cele mai mari de energie termica”.

In esenta acestea sunt proiectele castigate de municipiul Oradea, insa vom mai depune cateva proiecte pentru a moderniza crese si gradinite, in Oradea. De asemenea, vom depune un proiect pentru contruirea unei crese si a unei gradinte in parcul industrial“, a mai spus Mircea Malan.

Este important de stiut, ca la toate aceste proiecte, contributia orasului este de doar 2%, restul banilor fiind din finantari externe.