Primaria Oradea va reabilita complet Spitalul Judetean si Spitalul Municipal cu fonduri europene
Stiri Oradea

Primaria Oradea va reabilita complet Spitalul Judetean si Spitalul Municipal cu fonduri europene

În cadrul conferinței de presă susținute azi, 12 ianuarie 2018, primarul Ilie Bolojan a prezentat două proiecte importante pentru care municipalitatea a obţinut finanţare europeană şi care vizează creșterea performanței energetice a Spitalului Clinic Județean de Urgență și a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, prin reabilitarea totală a celor două clădiri.

Este un an în care vom avea mult de lucru, pe de o parte pentru că avem proiecte în derulare pe care trebuie să le finalizăm, pe de altă parte pentru că este o mare oportunitate pentru noi să accesăm fonduri europene și anul acesta. Acesta va fi obiectivul principal al Primăriei Oradea – să contracteze și să execute din bani europeni cât mai multe proiecte, în așa fel încât, cu finanțările pe care le mai aduce și municipiul Oradea, să putem să rezolvăm o parte din problemele pe care acest oraș le mai are”, a spus primarul Ilie Bolojan la începutul conferinţei de presă.

Edilul-şef a arătat că unul din domeniile importante este cel al sănătăţii, unde se va investi în aparatură, clădiri noi și în reabilitarea spitalelor. În acest sens, a fost primită înştiinţarea oficială că Municipiul Oradea a câștigat două proiecte foarte importante în sistemul sanitar, privind cele două spitale mari din Oradea – Spitalul Județean și Spitalul Clinic Municipal. „Urmează ca anul acesta să reabilităm termic clădirile celor două spitale, ceea ce înseamnă practic o reabilitare totală a acestor clădiri”, a anunţat primarul Ilie Bolojan.

Cele două proiecte vizează creşterea performanţei energetice a spitalelor, cererile de finanţare fiind depuse de municipalitate anul trecut, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, prioritatea de investiţii 3.1 (care se referă la eficienţa energetică a infrastructurii publice). Pentru Spitalul Municipal valoarea totală a proiectului este de 7,95 milioane de euro, iar pentru Spitalul Județean de 7,66 milioane euro.

Aceste proiecte presupun reabilitarea exterioară a corpurilor principale ale acestor spitale şi înlocuirea geamurilor și a instalațiilor interioare în vederea minimizării pierderilor energetice. De asemenea, prin montarea pe acoperiș a unor panouri fotovoltaice se are în vedere economisirea, respectiv reducerea consumului de energie termică spre zero. Spitalul Municipal va fi încălzit într-o formă combinată, parțial cu apă geotermală și parțial cu pompe de căldură iar Spitalul Județean va trece pe pompe de căldură. „Sistemul de termoficare va rămâne în rezervă pentru eventualele avarii. În acest fel vor fi niște economii foarte mari la termoficare, ceea ce ne va permite să suplimentăm cheltuielile pentru medicamente sau pentru celelelte condiții care sunt necesare pentru un sistem de calitate”, a adăugat primarul.

Proiectarea va fi realizată în următoarele două luni, după care se vor organiza procedurile de licitație pentru execuția lucrărilor, acestea urmând să se finalizeze în doi ani de la semnarea contractului de finanțare. Contractul de finanțare va fi semnat în cursul lunii februarie, iar la începutul anului 2020 cele două spitale vor fi complet reabilitate.