Ora Pamantului sarbatorita la Oradea cu mii de gulgute ce au conturat Cetatea Oradea
Stiri Oradea

Ora Pamantului sarbatorita la Oradea cu mii de gulgute ce au conturat Cetatea Oradea

Aproape 2.500 de gulguţe cu lumânărele s-au aprins în seara de sâmbătă în Piaţa Unirii, conturând Cetatea Oradea – construită în formă pentagonală, cu ocazia Orei Pământului.

„Noi, clubul Rotaract Oradea, organizăm pentru a noua oară Ora Pământului sau cum i se spune în lume, Earth Hour, pentru că este un eveniment mondial. Am pregătit pentru orădeni un mini-spectacol prezentat de elevii de la Liceul de Arte cu muzică clasică, urmează trupa H20, apoi Cercetaşii Orionişti cu melodii de munte cântate la chitară şi la final, jonglerii cu joc. Clovnii de la Prietenii veseliei se mai ocupă de copiii din piaţă, cu balonaşe speciale pentru ei, oferite sub formă de flori sau animăluţe”, a declarat, pentru AGERPRES, Andreea Costa-Neagoe, preşedinta Rotaract Club Oradea.

Toate cele 2.500 de gulguţe, aduse de Rotaract şi Comunitatea Scoutiştilor Orionini, au fost aprinse de copii, tineri şi voluntari, până la ora 20.30, într-un contur ce simboliza sub formă de stea Cetatea Oradea şi cuvântul ROTARACT. La ora stabilită, 20.30, Primăria municipiului Oradea a stins toate luminile ambientale din Piaţa Unirii, dar şi cele aferente clădirii administraţiei locale, timp de o oră.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Oradea, Anca Sas, timp de o oră, în acest interval, a fost deconectat de la energia electrică şi Parcul 1 Decembrie.

În paralel, în Cetatea Oradea, între orele 19.00 – 22.00, a avut loc o dezbatere pe tema poluării luminoase şi a efectelor acesteia urmată de observaţii astronomice, eveniment organizat de Astroclubul Meridian Zero Oradea.

Organizatorii orădeni au dorit să transmită către cetăţeni un mesaj de conştientizare asupra adoptării unei conduite ecologice, în scopul schimbării comportamentului de consum, în vederea gospodăririi durabile a resurselor energetice – resurse neregenerabile şi epuizabile.

Scopul acţiunii este acela de a trage un semnal de alarmă privind amplitudinea actuală a efectelor încălzirii globale, de a sublinia necesitatea efortului susţinut pentru reducerea poluării planetei, evenimentul fiind şi un mijloc de promovare a soluţiilor ‘verzi’.

Ora Pământului – Earth Hour – este un eveniment internaţional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică faţă de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice.

Sursa: Agerpres / Foto: Ovi D. Pop

Ne găsiți și pe Google News