Nicusor Dan si-a dat demisia din USR, „Eu nu cred că direcţia e bună”
Politica

Nicusor Dan si-a dat demisia din USR, „Eu nu cred că direcţia e bună”

Nicuşor Dan şi-a anunţat joi demisia din partidul pe care l-a fondat şi condus, Uniunea Salvaţi România, nefiind de acord cu decizia Biroului Naţional al partidului de a nu susţine revizuirea Constituţiei în sensul definirii familiei ca uniunea dintre bărbat şi femeie, anunta Mediafax.

„Nu e nimic dramatic. E o construcţie cu mulţi oameni în care a apărut o majoritate care vrea să meargă într-o direcţie. Eu nu cred că direcţia e bună”, a declarat Nicuşor Dan.

Acesta a precizat că nu a fost o decizie de moment.

„În şedinţa de duminică mi-am anunţat colegii de decizia mea, dacă votul va fi aşa cum a fost. Am revenit ieri cu un mail”, a mai spus Nicuşor Dan, care recunoaşte că ar fi amânat anunţul dacă decizia sa nu ar fi fost făcută publică de alţi colegi.

Cu toate acestea, Nicuşor Dan nu exclude varianta de a reveni în partidul pe care l-a fondat, dar cu anumite condiţii.

„Partidul a luat o decizie printr-un organ de conducere, mai există două organe superioare pe care poate să le convoace partidul, conform Statutului partidului. Dacă partidul îşi schimbă politica pe această chestiune, care pentru mine este de principiu, sunt gata, dacă mă primesc şi ei înapoi, să mă întorc”.

Iar o altă variantă: O să aştept să apară un partid în care să mă regăsesc, a spus Nicuşor Dan, care nu crede că va pune bazele unei noi formaţiuni.

Clotilde Armand, membru în Biroul Politic al USR, i-a cerut joi lui Nicuşor Dan, cu puţin timp înainte ca acesta să-şi anunţe demisia din partid, să nu renunţe şi să rămână alături de USR.

„Îl cunosc pe Nicuşor Dan de 20 de ani. Când Nicuşor a trecut la un alt nivel şi simţea nevoia de o implicare substanţială pentru transformarea Primăriei Bucureşti şi a României, i-am spus că sunt gata să renunţ la job-ul meu pentru a lua parte la proiectul lui de administrare profesionistă şi cinstită: Uniunii Salvaţi Bucureştiul şi Uniunea Salvaţi România. Am crezut în proiectul lui pentru că este un om care nu a făcut niciodată vreun compromis, a renunţat la cariera de matematician şi-a dedicat ani de zile toată energia lui pentru a schimba în bine societatea românească. Am crezut în acest proiect pentru că nimeni nu era obligat să adopte o ideologie, nimeni nu era obligat să se pronunţe pe chestiuni intime, să voteze fiecare aşa cum îi dictează conştiinţa şi opţiunea lui ideologică”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Vicepreședintele care a obținut cele mai multe voturi la Congresul USR, Elek Levente, va fi președintele interimar al formațiunii politice, după ce Nicușor Dan a anunțat, joi, că a demisionat din funcția de președinte al USR, dar și din calitatea de membru de partid.

Conform statutului USR, președintele interimar va fi vicepreședintele care a obținut cele mai multe voturi la Congresul USR, Elek Levente, președintele filialei USR Cluj, iar un nou președinte al partidului va fi ales de Congres care se convoacă, potrivit statutului, „de îndată”.

Biroul Național a decis, cu largă majoritate, convocarea Comitetului Politic al partidului în termenul statutar de 15 zile.

În cadrul ședinței de miercuri, 31 mai, Biroul Național al partidului Uniunii Salvați România a adoptat prin vot majoritar o decizie de poziționare a USR împotriva inițiativei de modificare a art. 48 din Constituție. Definiția actuală, perfect funcțională de 25 de ani, nu a avut și nu are niciun impact asupra valorilor tradiționale sau moderne ale societății noastre de astăzi. Această inițiativă de modificare a Constituției este un demers inutil care nu rezolvă în niciun fel vreo problemă actuală a societății, dar generează în fapt contextul unui recensământ pentru dezbinare. Urmare a acestei decizii, președintele partidului, domnul Nicușor Dan a decis să își prezinte, joi, 1 iunie, public demisia din cadrul USR„, se arată în comunicatul Biroului Național al USR.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News