Niciun caz de coronavirus confirmat in Romania. Ce trebuie sa stim si sa facem in perioada urmatoare
Sanatate

Niciun caz de coronavirus confirmat in Romania. Ce trebuie sa stim si sa facem in perioada urmatoare

Institutul National de Boli Infecțioase Matei Balș ne-a informat că, toate testele de până acum din Timisoara, Bacau, Tg Jiu, Bucuresti, Calarasi, Sibiu, Sf Gheorghe sunt Negative, prin urmare nu exista niciun caz confirmat de coronavirus in Romania. Totusi, la aceasta ora peste 2000 de persoane sunt fie carantinate, fie izolate la domiciu si urmeaza sa fie testate.

Referitor la cazul cetățeanului italian depistat pozitiv cu virusul COVID-19, potrivit informațiilor deținute la acest moment, inclusiv în baza datelor furnizate autorităților române de Protecția Civilă italiană, a reiesit  că bărbatul a aterizat pe aeroportul din Craiova în data de 18 februarie a.c. În perioada în care acesta a fost în România a locuit in judetul Gorj, la soacra lui, unde a luat contact cu mai multe persoane. Autoritatile au declanșat o anchetă epidemiologică, urmând a fi identificate cu exactitate toate persoanele cu care cetățeanul italian a intrat în contact.

Totusi, potrivit specialistilor, italianul nu ar fi putut infecta pe nimeni, deoarece, pe perioada cat a fost in Romania virusul era in perioada de incubatie. Boala a fost declansata la 48 de ore dupa ce a ajuns inapoi in Italia

In judetul Bihor exista, la aceasta ora, 67 de persoane izolate la domiciliu, ele prezentand doar suspiciuni de imbolnavire cu coronavirus si urmeaza sa fie testate. In total. la nivel national, aseara erau carantinate 21 de persoane, iar 2077 de persoane sunt monitorizate la domiciliu.

interlink.ro
 Nr. Judetul Carantina Izolate
1 ALBA 2 63
2 ARAD 0 21
3 ARGEȘ 0 16
4 BACĂU 0 35
5 BIHOR 0 67
6 BISTRIȚA 0 16
7 BOTOȘANI 0 32
8 BRĂILA 0 7
9 BRAȘOV 0 26
10 BUCUREȘTI 6 617
11 BUZĂU 1 13
12 CĂLĂRAȘI 0 4
13 CARAȘ SEVERIN 0 7
14 CLUJ 0 206
15 CONSTANȚA 0 28
16 COVASNA 0 31
17 DÂMBOVIȚA 0 7
18 DOLJ 3 120
19 GALAȚI 4 21
20 GIURGIU 0 1
21 GORJ 0 43
22 HARGHITA 0 35
23 HUNEDOARA 0 8
24 IALOMIȚA 1 9
25 IAȘI 0 129
26 ILFOV 0 74
27 MARAMUREȘ 0 82
28 MEHEDINȚI 0 29
29 MUREȘ 0 18
30 NEAMȚ 4 28
31 OLT 0 15
32 PRAHOVA 0 12
33 SĂLAJ 0 20
34 SATU MARE 0 67
35 SIBIU 0 12
36 SUCEAVA 0 4
37 TELEORMAN 0 5
38 TIMIȘ 0 122
39 TULCEA 0 1
40 VÂLCEA 0 4
41 VASLUI 0 3
42 VRANCEA 0 19
  TOTAL 21 2077
10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:
  • Spălați-vă mâinile de multe ori;
  • Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  • Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
  • Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
  • Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
  • Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  • Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  • Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  • Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
  • Animalele de companie nu transmit coronavirus

Spălați-vă mâinile de multe ori

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.

Spălarea mâinilor elimina virusul.

Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.

Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul .

Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

Momentan, nu există cercetări științifice  care  evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot  preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar  impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea  măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat  cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).

UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează  răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se  folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile

Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spală bine mâinile.

10.-Animalele de companie nu transmit coronavirus

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie  să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News

0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0