Ne-am saturat sa mirosim a nutripork sau „Ziua Z” pentru oradeni
Editorial

Ne-am saturat sa mirosim a nutripork sau „Ziua Z” pentru oradeni

Iata ca a venit si ziua Z pentru oradeni, ziua dezbaterii ce va avea loc, incepand cu ora 16:00, in Sala Mare a Prefecturii judetului Bihor. De ce este aceasta zi importanta nu cred ca e cazul sa mai aratam, dar cred ca se impune sa facem o scurta analiza a situatiei existente si o prezentare cronologica a situatiei.

Problemele cu mirosul au inceput dupa 2007, cand  Nutripork a inceput cresterea intensiva a porcilor in Oradea. De la acea data si pana acum, atat Primaria cat si opinia publica, jurnalisti si oameni politici, au tras mereu semnale de alarma asupa disconfortului olfactiv creat de Nutripork. La acea vreme APM si Garda de Mediu, in afara de  mici nereguli constatate la fata locului, au declarat la unison ca, Nutripork respecta legislatia, subliniind ca oradenii sunt mult prea sensibili.

Au urmat ani de suferinte pentru locuitorii cartierelor Iosia si Rogerius si mai ales pentru acei cetateni  care locuiesc foarte aproape de ferma. Pretul apartamentelor din zona a scazut dramatic, s-au inchis terase si restaurante, afaceri care nu deveneau rentabile din cauza persistentei mirosului pestilential. Lumea suferea din cauza acestui disconfort in fiecare zi, devenind, „factor semnificativ de stres” pentru oricine locuitor din zona.

Cu toate acestea, nimeni si nimic nu perturba continuarea activitatii de crestere intensiva a porcilor la Nutripork, desi, APM Bihor a fost sesizata, in nenumarate randuri, iar acestia au  facut numeroase „controale” in teritoriu. Dar desigur, cum poate APM sa constate prezenta mirosului, cand acele controale se faceau in zile cand nu mirosea, iar institutia respectiva nu poseda aparate de masurare a calitatii aerului.

Incepand cu 2015, Nadia Pal, a demarat  o actiune de strangere de semnaturi, de la locuitorii din zona, in speranta ca cei indreptatiti vor tine cont de parerea oamenilor. A reusit sa stranga peste 1.000 de semnaturi, in cateva saptamani. La scurt timp, si Grupul de Initiativa Civica „Oradea Suntem Noi” s-a alaturat demersului Nadiei si a initiat o petitie online, care  a adunat, pana in prezent, peste 4.000 de semnaturi.

Tot de atunci si pana acum, acestui demers, i s-a alaturat si politicianul Florica Chereches, care, avand la indemana, mecanismele si parghiile uni parlamentar, a reusit, de multe ori, sa duca in atentia autoritatilor centrale aceasta problema. 

Ce a facut Nutripork in tot acestia ani? Nimic, a sfidat zeci de mii de oradeni, continuand sa faca deversarile in acelasi ritm, fara ca macar sa tina cont de problemele oradenilor. A continuat sa sfideze pe toata lumea!

In acesti ultimi 2 ani, actiunile tuturor celor care au luat atitudine fata de mirosul de porc din oras, s-au intensificat, Nadia Pal a fost in audienta la Minsitrul Mediului din 2016, Florica Chereches, in audienta la Ministerul Mediului, al Agriulturii. Parlamentarul bihorean a trimis interpelarii, a solicitat puncte de vedere, a facut declaratii politice in parlament, a avut intalnirii cu secretari de stat din Ministerul Mediului si de la Garda de Mediu, luand pozitie fata de situatia creata, in mod constant.

O ultima palma pe obrazul oradenilor, este raspunsul primit de Primaria Oradea de la Ministerul Mediului, care, vorbind despre poluarea olfactiva, ne spun ca „Mirosul nu poate fi cuantificat

In final, in 2017, a venit si ziua reautorizarii pentru Nutripork, ziua in care se decide, pentru inca 10 ani, soarta unui intreg oras.

In aceasta seara vom mai da, speram,  o ultima batalie si ne vom folosi de toare parghiile legale pentru a stopa reautorizarea. Va asteptam la Prefectura, incepand cu ora 15:30

Bogdan Bealcovschi

Citeste si:

 

Ne găsiți și pe Google News