Ministrul Toader vrea sa elimine rolul Presedintelui Romaniei la numirea si revocarea sefilor DNA, DIICOT si a Procurorului General al Romaniei
National

Ministrul Toader vrea sa elimine rolul Presedintelui Romaniei la numirea si revocarea sefilor DNA, DIICOT si a Procurorului General al Romaniei

chilipirul-zilei.ro/
Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat astazi, 23.08.2017,  că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției prevede ca numirile și revocararile Procurorului General al României, a procurorului şef al DNA şi a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General și DNA să fie făcute de Secția pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat președintele României.

„Toate funcțiile, că este procuror general, adjuncți, șef la DIICOT, la DNA, adjuncții dânșilor, să decidă Secția pentru procurori din CSM,  la propunerea ministrului Justiției, pe baza unei proceduri transparente, publice, procurori care, la rândul lor, trebuie să aibă cel puțin 10 ani vechime efectivă în funcție. Ce apare modificat aici? Faptul că decide Secția pentru procurori, faptul că propunerea vine de la ministrul Justiției. Aici vreau să vă fac referire la una dintre condiționalitățile, una dintre cerințele MCV, care recomandă o procedură transparentă pentru numirea procurorilor în funcții, care recomandă, în același timp, neamestecul factorului politic”, a declarat Ministrul Toader, într-o conferință de presă, la sediul Ministerului Justiției.

Proiectul Ministrului Toader este, de fapt, un vechi proiect a lui Tariceanu, care, dupa cum se stie, este trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Miza eliminarii presedintelui este una mare nu doar pentru Seful Senatului, ci si pentru clientela politica a guvernului PSD, care are dosare pe rol la DNA.

decathlon.ro

Unii juristi semnaleaza ca, in cazul in care va fi adoptat acest priect de lege el contravine angajamentelor luate de România la momentul aderării la Uniunea Europeană prin Tratatul de aderare și documentele de acompaniere, România riscând atât menținerea pe termen nedefinit a Mecanismului de cooperare și verificare, cât și aderarea la Spațiul Schengen, condiționată de unele state membre de îndeplinirea ireversibilă a obiectivelor din MCV. 

În ceea ce privește procedura de numire în funcțiile de conducere la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), Tudorel Toader a declarat  că aceasta se modifică „doar parțial” si ca Presedintele Romaniei nu este eliminat din procesul de numire a sefului ICCJ, explicand ca pentru procurori sa decida procurorii, iar pentru judecatori sa decida judecatorii

O altă modificare avută în vedere prevede creșterea duratei mandatelor de conducere de la instanțe și Parchete de la trei la patru ani, fără ca cele aflate în curs la adoptarea actului normativ să fie afectate.