Medalie de aur pentru bihoreanul Tamio Vesa-Nakajima, la Olimpiada Internationala de Informatica
Educatie

Medalie de aur pentru bihoreanul Tamio Vesa-Nakajima, la Olimpiada Internationala de Informatica

Lotul olimpic al României şi-a adjudecat patru premii (două medalii de aur şi două medalii de bronz) la XXIX-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Informatică (IOI 2017), desfăşurată la Teheran (Iran), în perioada 28 iulie – 3 august.

Medaliile de aur au fost obţinute de Ștefan Constantin-Buliga (clasa a XI-a/ Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti) și Tamio Vesa-Nakajima (clasa a XII-a/Liceul Vocațional Pedagogic „N. Bolcaș” din Beiuș, jud. Bihor), laureat cu aur și la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI) din acest an.

Asta dupa ce tanarul beiușean,  Tamio Vesa Nakajima, de origine romano-japoneza si proaspăt absolvent de liceu, a castigat si medalia de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale,  ce a avut loc, în perioada 10-15 iulie, la Ljubljana, în Slovenia, el fiind deja admis la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Ca elev al Liceului beiușean, o instituție de prestigiu care a dat țării 12 academicieni, Tamio a fost un elev de nota zece, el terminând cu media generală zece în cei patru ani de liceu, iar Bacalaureatul din acest an l-a luat cu zece la matematică și informatică, doar la limba și literatura română, a obținut 9,50.

Copilul-minune al Beiușului este de origine româno-japoneză, având mama beiușeancă, iar tatăl, japonez. Părinții lui s-au cunoscut în perioada studenției la Timișoara, mama lui fiind absolventă de Științe economice, iar tatăl, informatician, electronist, lucrează în domeniul acusticii unor mari spectacole pentru companii mari de entertainement.

Datorită acestor performanțe, România a depășit borna „100” în privința medaliilor cucerite la Olimpiada Internaţionale de Informatică și îşi consolidează poziţia a patra în clasamentulall times, având 103 medalii: 30 de aur, 45 de argint şi 28 de bronz.

Ediţia din acest an a reunit peste 304 concurenţi din 84 de ţări, se arata in comunicatul edu.ro

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News