Institutiile publice vor fi obligate sa angajeze, pentru 24 de luni, tineri fara experienta si fara vechime
National

Institutiile publice vor fi obligate sa angajeze, pentru 24 de luni, tineri fara experienta si fara vechime

Institutiile publice locale vor fi implicate in procesul de integrare pe piata muncii a tinerilor dezavantajati, pentru a-i sprijini sa capete experiente, competente și abilitati care vor putea fi valorificate ulterior in mediul privat.
Sunt vizati tinerii cu varsta intre 16 și 26 ani care nu au o vechime in munca mai mare de 12 luni, care fie se afla in sistemul de protectie a copilului sau provin din acesta, fie au cel putin un copil in intretinere.

Astfel, un procent de 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din institutiile publice va fi atribuit, in mod exclusiv, tinerilor dezavantajati, pentru o perioada de 24 de luni, cu conditia ca acestea sa fie vacante. La finalul celor 24 de luni, contractul individual de munca inceteaza de drept, iar postul va putea fi ocupat de o alta persoana aflata intr-o situatie similara.

Masura, initiata de Ministerul Muncii și Justitiei Sociale, este prevazuta intr-un proiect de lege aprobat, astazi, de Guvern, in contextul in care integrarea tinerilor dezvantajati pe piata muncii depinde in mod fundamental de existenta unor locuri de munca adecvate necesitatilor lor.

Este vorba despre un program de tip “Pasarela”, prin care locurile de munca din sectorul public pot fi oferite temporar tinerilor dezavantajati, pentru a dobandi “abilitati transferabile” in joburile din sectorul privat, o masura prevazuta in Programul de Guvernare, la sectiunea ”Sanse reale pentru tineri”.

loading...