In data de 27 martie de la ora 18, spectatorii vor avea ocazia de a urmări înregistrarea spectacolului „Occident Express” produs de Teatrul Szigligeti Oradea.
Cultura

In data de 27 martie de la ora 18, spectatorii vor avea ocazia de a urmări înregistrarea spectacolului „Occident Express” produs de Teatrul Szigligeti Oradea.

Între 21-27 martie, Muzeul Național al Literaturii Române organizează un festival online în cinstea unuia dintre cei mai importanți scriitori contemporani români, Matei Vișniec. În cadrul festivalului, în data de 27 martie de la ora 18, spectatorii vor avea ocazia de a urmări înregistrarea spectacolului „Occident Express” produs de Teatrul Szigligeti Oradea.

Teatrul Szigligeti a prezentat în premieră drama lui Matei Vișniec în anul 2019, în regia lui Zalán Zakariás. Era prima dată când textul de mare succes al dramaturgului român a fost montat pe scenă tradus în limba maghiară. Titlul este un joc de cuvinte pe sintagma Orient Express, faimosul tren de lux, plin de aventurieri care se îndrepta spre tezaurele Orientului. Occident Express, însă reprezintă altfel de dorinţe: în locul viselor luxoase, este despre viaţă.  Unul servea călătoriile de plăcere ale bogaţilor din vest, celălalt transportă grupuri de oameni care se luptă pentru a avea un trai mai bun. În această piesă, Balcanii apar ca ideile stereotipizate ale unei persoane din occident în scenele cu filmarea, completate de  fragmentele de poveste despre realitatea prăfiută a vieţii de zi cu zi. În 2019, spectacolul a câștigat premiile pentru cea mai bună regie și cea mai bună actriță în rol principal (Román Eszter) la Festivalul de Dramaturgie Contemporană Brașov.

Înregistrarea beneficiază de traducere în limba română, și poate fi urmărită pe pagina de Facebook a evenimentului, gratuit timp de 24 ore.

interlink.ro

Ne găsești și pe Google News