Pentru ca nevoie de parcari in Oradea este imensa, Primaria Oradea a decis derularea mai multor proiecte de constructie de parcari supra si subetajate in Oradea, in special in zona centrala. Astfel, pe parcursul anilor 2019 si 2020, in Oradea, vor fi construite 4 parcari cu peste 1500 de locuri pentru autovehicule.
Astfel, in vederea unei mai bune reglementări a mobilităţii urbane, în condiţiile creşterii numărului de maşini şi necesităţii găsirii de soluţii pentru problema parcărilor, executivul a elaborat un document intitulat „Strategie privind parcările din municipiul Oradea”, care a fost alcătuit în baza celor mai bune practici din oraşele europene.
„Ţinta noastră este ca până în 2020, 75% din maşinile care parchează în Oradea să parcheze corect. Scopul nu este să-i amendăm pe oameni, ci ca aceste reglementări să fie aplicate în mod eficient„, a declarat Primarul ilie Bolojan, intr-o conferinta de presa
In luna decembrie 2018, Consiliul local Oradea a aprobat contractare de catre ADP Oradea a unei finantari rambursabile, in valoare de peste 40 mil lei, in vederea realizarii investitiilor publice la cele doua parcari supraetajate din Oradea, de pe Baritiu, respectiv Brasovului..
Parcarea supraetajată de pe strada Brașovului va avea aproximativ 400 de locuri de parcare și va deservi perimetrul din jurul magazinului Crișul, o zonă centrală aglomerată. Parcarea urmează să aibă 5 niveluri supraterane, ultimul fiind o terasă, și un seminivel demisol (Ds+P+3E+Tr) și este gândită folosind soluția palierelor decalate interconectate prin trei rampe, două amplasate la extremități cu un sens de circulație și una centrală cu dublu sens. Circulațiile interioare se vor desfășura cu sens unic. Intrarea și ieșirea din parcare se vor face din strada Brașovului, prin amenajarea a două benzi suplimentare la intrarea și ieșirea din parcare.
În construcția parcării sunt prevăzute și locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități dar și parcare pentru biciclete. În zona barierelor de la intrare vor fi amplasate avertizoare de gabarit maxim și panou electric cu numărul locurilor de parcare disponibile.
Accesul pietonal la parcaj se va face prin intermediul celor două circulații verticale orientate spre strada Brașovului, ambele dotate cu câte un ascensor cu capacitate de 8 persoane/630 kg. La nivelul etajului 2, circulația verticală a parcării va fi conectată printr-o pasarelă de legătură peste strada Brașovului de clădirea centrului comercial Crișul Shopping Center. Costurile pentru construcția acestei pasarele vor fi suportate de firma care administrează centrul comercial.
Parcarea Voința care urmează să se construiască pe strada George Barițiu va avea cca 400 de locuri de parcare și va prelua mașinile care nu vor mai avea spații de parcare în zona Pieței Ferdinand și pe alte câteva străzi pietonale din zona centrală.
Scopul principal al acestui proiect este îmbunătățirea condițiilor de parcare a autoturismelor din zona centrală a Oradiei și constituie parte din programul de construire parcări supraterane și subterane în zona instituțiilor publice din zona centrală a orașului.
Necesarul de finantare pentru aceste doua proiecte poate fi asigurat prin contractarea de catre ADP Oradea a unei finantari echivalente cu costurile proiectelor, cu garantia muncipiului Oradea.
Parcarea de pe strada Independenței va fi o construcție pe trei niveluri subterane, fiind prevăzută cu 460 de locuri. Lucrările au fost reluate în luna septembrie a acestui an. În urma celor două hotărâri de consiliu și a licitației care s-a desfășurat în luna august 2018, s-a modificat suma aferentă construcției parcării, valoarea totală a contractului fiind de 35.955.337 lei. Totodată firma RCS&RDS și-a dat acordul ca Primăria Oradea să folosească gratuit piațeta de deasupra parcării, care va fi construită după finalizarea acesteia și care va deveni un spațiu de utilitate publică.
„După soluţionarea tuturor problemelor apărute pe parcurs, în această toamnă au fost reluate lucrările la parcarea subterană de pe strada Independenţei„, spunea Ilie Bolojan in luna noiembrie a acestui an.
Despre parcarea subterana de tip Park & Ride în Piața Emanuil Gojdu, zona Cetății Oradea, primarul ilie Bolojan, anunta in luna iulie ca studiul de fezabilitate este în curs de realizare, fiind efectuate măsurătorile topografice, forajele pentru studiul geotehnic și corelarea cu deținătorii de utilități din zonă.
Viitoarea parcare va fi realizată în subteran, pe un singur nivel, perimetral pe trei laturi ale Catedralei Ortodoxe Române (în formă de U). Este destinată parcării autovehiculelor mici și motocicletelor, capacitatea estimată fiind de 265 locuri. Se vor realiza două căi de acces intrare-ieșire dinspre Șanțul Cetății, cu legătură din și spre Calea Clujului și strada Griviței.
Parcarea subterană va fi amenajata la suprafață cu dale urbane: pavaj, spații verzi, jardiniere, mobilier urban și bike sharing. Acest dalaj urban se va extinde deasupra carosabilului până la linia de tramvai din dreptul Casei de Cultură a Sindicatelor.
In ceea ce priveste parcarile de domiciliu, in Oradea, in anul 2018, au fost construite sau reabilitate peste 700 de noi locuri de parcare, asta dupa ce in 2017 au fost amenajate sau construite 800 de locuri de parcare de domiciliu.
In proiect se mai afla si construirea unei parcari supraterane in zona strazilor Lazar si Iosif Vulcan. Parcarea supraterană va fi realizată vizavi de Casa Darvas, în spatele muzeului Iosif Vulcan, în așa fel încât să poate fi folosită cu acces atât din str. Vulcan cât și din str. Aurel Lazăr. Intrarea ar putea fi prin gangul Muzeului Iosif Vulcan, de unde o anexă va dispărea, iar ieșirea vizavi de Casa Darvas.
Un alt proiect al edililor oradeni este si construirea unei parcari supraetajate in curtea Primariei Oradea, cu iesire atat pe strada Primariei, cat si pe Tudor Vladimirescu.
Astfel, Oradea este primul oras din Romania care are o strategie privind parcarile, o strategie ce a inceput in anul 2017 si va continua pana in anul 2020.
Această strategie ţine cont atât de cererea de locuri de parcare, cât şi de necesitatea extinderii suprafeţelor destinate pietonilor şi bicicliştilor. „Politica de administrare a parcărilor va urmări crearea unui echilibru între cererea de locuri de parcare şi ofertă. Se va urmări prevenirea unei situaţii de creştere excedentară a solicitării de locuri de parcare şi, pe de altă parte, aplicarea unor măsuri pentru a creşte numărul de vizitatori în centrul oraşului.
„Componenta pietonală va deveni tot mai importantă, practic vom reda centrul oamenilor”, a afirmat Ilie Bolojan, arătând că o bună parte a zonei centrale va deveni pietonală, vor fi lărgite trotuarele, se vor amenaja piaţete publice, se vor crea piste de biciclete iar viteza de circulaţie a maşinilor în zona centrală va fi limitată la 30 km/h.
Ne găsiți și pe Google News