Ilie Bolojan: Oradea va avea licenta de exploatare a zacamantului de apa geotermala, fiind sigurul oras din Romania, care face reinjectie de apa geotermala
Stiri Oradea

Ilie Bolojan: Oradea va avea licenta de exploatare a zacamantului de apa geotermala, fiind sigurul oras din Romania, care face reinjectie de apa geotermala

Ieri, in Sala Mica a Primariei Oradea, a avut loc o conferinta de presa la care a participat si Primarul Ilie Bolojan si care a dorit sa faca precizari legate de cresterea eficientei energetice a muncipiului Oradea.

În deschiderea conferinței, primarul Ilie Bolojan a prezentat principiile pe care Primăria municipiului Oradea le-a urmărit în scopul creșterii eficienței energetice. Printre acestea se numără contribuirea la exploatarea durabilă a zăcământului și finanțarea reinjecției apei geotermale, Oradea fiind singurul oraș din România care face reinjecție de apă geotermală. Un alt principiu urmărit este creșterea rolului municipiului Oradea în acest sector.

În acest sens ne propunem în perioada următoare, în afara acestui proiect, pe de o parte să obținem licență de explorare și de exploatare a zăcământului de apă geotermală (suntem în curs de obținere a acestei licențe și sper că în cursul lunii aprilie vom avea această licență), preluarea unor puțuri de apă geotermală de pe teritoriul municipiului Oradea, și nu în ultimul rând continuarea acestor investiții prin realizarea de noi puțuri de exploatare și de reinjecție în perimetrul pe care municipiul Oradea îl va avea în concesiune”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Scopul proiectului este creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea cu energie geotermală provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul. Elementul de noutate din SF este dat de utilizarea pompelor de căldură, care permit recuperarea unei călduri suplimentare din apa geotermală.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News