Ilie Bolojan: Medicilor nu li s-au tăiat salariile, doar că nu au primit atât cât s-au așteptat să primească
Stiri Oradea

Ilie Bolojan: Medicilor nu li s-au tăiat salariile, doar că nu au primit atât cât s-au așteptat să primească

Primarul Ilie Bolojan a susținut azi, 7 mai 2018, o conferință de presă cu privire la situația din Sănătate, respectiv cu privire la nemulțumirile personalului medical din spitalele orădene.

Primarul Ilie Bolojan a deschis conferința de presă spunând: ”Având în vedere că în aceste zile, în toată țara, nu numai în Oradea, sunt proteste ale angajaților din Sănătate față de efectele legii salarizării, efecte care au apărut și în Oradea, sunt dator ca, în calitate de primar al municipiului Oradea, să vă prezint tabloul acesei situații și efectele pe care le resimțim”.

Primarul a detaliat situația, precizând că anul 2017 a funcționat după o legislație care a avut ca efect un fond de salarii de cca 40 milioane euro, incluzând și sporurile de la spitalele din Oradea, iar din aceste venituri, sporurile salariale reprezentau 57%. În anul 2018, ca efect al noii legi a salarizării, acest fond de salarii a crescut la 65 milioane euro.

Aplicarea concomitentă a prevederilor legale e imposibilă

S-au adus modificări importante, dar din păcate contradictorii. Astfel, s-a anunțat o creștere semnificativă de salariilor de bază, majorare care a fost aplicată în pincipal medicilor din spitale, baza de salarizare ajungând să crească peste 100%. S-a aplicat o creștere mai mică a salariilor de bază a asistentelor și una mult mai mică pentru personalul de sprijin. Aceasta a fost o modificare importantă ce a apărut că va mulțumi o parte din personalul medical.

O altă modificare este cea legată de nivelul sporurilor. ”De exemplu au fost reduse intervalele de sporuri pentru anumite specialități. La Unitatea de Primiri Urgențe sporurile erau între un interval de 50% minim și 100% maxim. Acest interval a fost restrâns de la 55% la 85%. Pentru specialitățile la care intervalul de sporuri a fost restrâns, în sensul coborârii limitei superioare, din nou avem o constrângere pentru că creșterea salariului de bază nu se regăsea în creșterea veniturilor, pentru că nu aveau cum să crească și sporurile cu același procent”, a explicat primarul Ilie Bolojan.

A treia modificare, în totală contradicţie cu cele anterioare, se referă la acel plafon maxim de 30%, plafon pe care sporurile nu îl pot depăși din totalul salariilor. ”S-a ajuns în situația că, și dacă s-ar aplica sporurile minime pentru toți angajații din spitale, să nu ne putem încadra nici atunci în plafonul de 30%, ceea ce face imposibilă aplicarea legală concomitentă a acestor prevederi. Dacă, sporurile s-ar acorda la maximul pe care îl permite legea, deficitul ar fi de 75%. Datorită faptului că această lege a fost făcută de oameni care nu s-au documentat cu privire la efectele ei, în loc să avem o stare de bine pentru că se majorează salariile, s-a ajuns ca de 2 luni de zile în tot sistemul sanitar din România să existe nemulțumiri”, a spus primarul.

Dacă s-ar aplica la toți angajații din spitalele din Oradea sporurile minime prevăzute de lege, s-ar crea un deficit de 29% la Spitalul Județean, iar la Spitalul Municipal, pentru că are mai multe specialități, am avea un deficit de 45%. Făcând o medie, ar reieși un deficit de 36%.

Prin alocarea diferenţiată a sporurilor, nici un salariu nu va scădea

Practic am avut de ales între două variante: să aplicăm un spor redus cu un anumit procent pentru toate categoriile de personal, respectiv medici, asistenți sau infirmiere. O variantă de lucru ar fi însemnat să tăiem 2/3 din sporuri la Județean și aproape 90% din ele la Spitalul Municipal, sau a doua variantă, care s-a și aplicat, adică să luăm niște măsuri diferențiate, având în vedere ca nimănui să nu îi scadă salariul, ținând cont de creșterea bazei. În condițiile în care la o categorie de personal a crescut baza foarte mult, am considerat că putem să aplicăm sporul într-o formă diminuată mai mult. La fel, la categoria asistenților medicali, întrucât baza a crescut ceva mai puțin, am considerat că putem aplica o diminuare mult mai mică decât în cazul medicilor. În cazul celorlalte categorii de angajați din spitale, îngrijitoare, brancardieri, care practic reprezintă 1/3 din angajații spitalului, am considerat că oricum având cele mai mici salarii din sistemul sanitar și nebeneficiind de majorările acestea, trebuie să facem tot ceea ce ține de noi pentru a evita efectele unor decizii pripite și măcar să nu le scadă salariile. Medicilor nu li s-au tăiat salariile, doar că nu au primit atât cât s-au așteptat să primească. Guvernul nu trebuia să creeze un nivel de așteptare atât de mare. Sper ca în zilele următoare, Guvernul României să ia o decizie pentru detensionarea situației din spitale, situație de nemulțumire creată în toată țara”, a precizat primarul Ilie Bolojan.

Pentru personalul mediu plătit (asistenţi), s-a luat măsura acordării a 75% din sporuri, iar pentru personalul cel mai bine plătit (medici), care a beneficiat de majorări serioase, s-a aplicat un spor de 40%, astfel încât sumele să se încadreze în anvelopa salarială şi să nu scadă salariul niciunui angajat.

Măsurile luate de municipalitate sunt provizorii, aplicându-se pentru această lună, până când guvernul va lua măsuri pentru a rezolva problemele.

Ne găsiți și pe Google News