Ieri au debutat manifestările prilejuite de Centenarul Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna”
Educatie

Ieri au debutat manifestările prilejuite de Centenarul Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna”

Într-o atmosferă plină de bucurie, dar și adânc respect față de o istoria zbuciumată, ieri, 14 octombrie 2019,  au debutat manifestările prilejuite de Centenarul Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna”, una dintre cele mai vechi școli cu tradiție din învățământul românesc bihorean. Momentul a fost marcat printr-o ceremonie festivă desfășurată la Muzeul Orașului Oradea, urmat de o vizită prin sălile încărcate de istorie ale Cetății Oradea.

            Debutul manifestărilor de azi prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la nașterea Liceului de fete orădean a fost un moment de adevărată bucurie pentru dascălii și elevii bătrânei școli din Parcul Traian. Ceremonia festivă a fost găzduită de Muzeul Orașului Oradea, acolo unde a fost susținută conferința „Școala românească după Marea Unire”. În deschidere a luat cuvântul doamna director Florina Muscă, care și-a exprimat bucuria, onoarea și mândria de a fi parte din acest moment unic în istoria școlii, împlinirea a 100 de ani de la nașterea uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din Bihor.  

            Despre istoria zbuciumată a Liceului de fete „Oltea Doamna” le-a vorbit muzeograful dr. Cristina Liana Pușcaș, doctor în istorie. „Pe data de 23 iunie 1919 ia ființă, printr-un act oficial, Liceul de fete, primul liceu românesc de stat pentru fete. Numele de „Oltea Doamna” i se va atribui în 1921. Vineri, 19 octombrie, sărbătorim împlinirea a 100 de ani de la deschiderea anului școlar, atunci numărul elevelor care pășeau pe poarta școlii a fost de 332. Perioada sa de glorie a fost în interbelic, când liceul a avut o minunată grădină botanică, ce se întindea de-a lungul aleii de la intrarea străjuită de o poartă cu o arcadă în care era scris numele liceului. De-a lungul anilor, liceul a avut diverse denumiri, iar în 1959, pierde clasele de liceu, transformându-se în Școală generală nr. 4. Abia după anii 1990, școală își recapătă vechiul nume”, le-a povestit elevilor Cristina Liana Pușcaș, fostă absolventă „Oltea Doamna”. De asemenea, la festivitatea inaugurală a fost prezentă și o altă absolventă, venită de la București, Ana-Maria Bădiceanu, nepoata liderului țărănist Nistor Bădiceanu, fost deținut politic.

            Un discurs încărcat de emoție și mândrie a fost cel al doamnei director adjunct dr. Liliana Bocoi, care a transmis elevilor faptul că este o adevărată onoare să fii absolvent, cadru didactic și elev la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”. Performanțele școlare sunt o dovadă vie a tot ce înseamnă calitatea învățământului la această instituție de învățământ, elevii fiind invitați să se implice pe mai departe în toate activitățile școlii. Doamna profesor Eva Laza a vorbit despre Școala „Oltea” de azi și numeroasele premii, diplome aprecieri de care se bucură această instituție de elită românească. Ulterior, prof. Gabriel Țica a vorbit despre viitorul școlii, reflectat în viziunea și misiunea școlii, în vederea obținerii unor rezultate școlare care să le direcționeze pașii spre traiectorii profesionale și existențiale remarcabile.

            Glasurile vorbitorilor au fost completate și de gândurile a trei elevi, Andrei Berinde, Larisa Oneț și Dafin Ardelean, mândri că au reușit să fie părtași la acest moment unic în viață. Cadrele didactice și elevii, îmbrăcați cu tricourile inscripționate „100 Oltea Doamna”, au lăsat pentru eternitate o fotografie de grup în curtea Cetății Oradea. Momentul festiv s-a încheiat cu o vizită în Muzeul Orașului Oradea.

            În același timp, în curtea școlii, s-a desfășurat un târg de carte, coordonat de doamnele profesoare de la ciclul primar, Elena Pavel și Doina Sabău, acțiune înscrisă în cadrul Festivalului Copiilor, ediția a XI-a, proiect educațional național, organizat în parteneriat cu ISJ Bihor și alte școli din municipiul Oradea și din județul Bihor. Cu o bucurie de nedescris, elevii s-au perindat pe la standurile cu cărți de vânzare, aduse de colegii lor, în speranța întâlnirii capitale cu o carte de suflet. Pe lângă cultivarea laturii artistice și a dragostei pentru lectură și frumos, activitatea a avut ca scop și stimularea spiritului filantropic al copiilor, prin faptul că beneficiarii acțiunii antreprenoriale sunt și copii din medii defavorizate, sprijiniți cu burse de Asociația ProBambini. Astfel, târgul de carte s-a finalizat într-o atmosferă optimistă, fiind considerat de doamnele profesoare organizatoare un succes, ceea ce confirmă spiritul de învingător al școlii pe care o reprezintă.  

            Manifestările vor continua și în zilele următoare, culminând vineri, 19 octombrie.

loading...