Hidrologii avertieaza. Cod Galben de ploi si inundatii in tot judetul, fenomene vizate: viituri rapide si inundatii locale
Vremea

Hidrologii avertieaza. Cod Galben de ploi si inundatii in tot judetul, fenomene vizate: viituri rapide si inundatii locale

Institutul National de Hidrologie a emis o atentionare COD GALBEN in intervalul 18.03.2017 ora 16:00 – 20.03.2017 ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Crisul Repede, Crisul Negru.

Specialistii hidrologi anunta scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENŢIE.

De asemenea hidrologii AVERTIZEAZA ca  aceste fenomene se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 18.03.2017 ora 22:00 – 19.03.2017 ora 12:00 pe unele râuri din bazinele superioare ale : Crişului Repede (judeţele Cluj şi Bihor), Crişului Negru (judeţul Bihor).

harta atentionare hidrologica nr.8 din 17.03.2017

Si meteorologii dau vesti proaste

In paralel cu codul galben emis de hidrologi si meteorologii au dat o informare de ploi moderate cantitativ pentru judetul Bihor, in cursul acestei zile si a noptii.

Astfel, in intervalul 18 martie, ora 04 – 19 martie, ora 23, va ploua pe arii extinse și vor fi intervale de timp în care ploile vor fi în general moderate cantitativ, astfel încât se vor cumula cantități de apă de 15…20 l/mp și izolat peste 30 l/mp.

În zona montană vor fi precipitații local însemnate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, mai ales la altitudini de peste 1500 m și vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 50…70 km/h, iar pe creste peste 80…90 km/h, viscolind sau spulberând zăpada.

Pompierii pregatiti sa intervina in caz de inundatii

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus unităților subordonate monitorizarea zonelor de competență și adoptarea măsurilor pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență ce pot apărea.

Totodată, au fost verificate și pregătite mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate, bărci, precum și autospeciale de stingere cu echipamente pentru evacuarea apei.

Echipe mixte formate din pompieri și reprezentanți ai autorităților locale vor executa misiuni de recunoaștere în zonele potențial a fi afectate de inundații, cu accent pe starea lucrărilor de apărare, evoluția debitelor și a nivelurilor cursurilor de apă.

Dacă situația din teren o va impune, la nivelul inspectoratele pentru situații de urgență se vor activa grupele operative și centrele județene de coordonare și conducere a intervenției, care au în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

IGSU recomandă cetățenilor din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale, precum și parcarea autoturismelor în zone ferite, pentru limitarea posibilele pagube generate de vântul puternic.

Ne găsiți și pe Google News