FOTO | Sute de persoane au participat la manifestarile legate de implinirea a 104 ani de la Eliberarea Oradiei de sub regimul Hortist
Stiri Oradea

FOTO | Sute de persoane au participat la manifestarile legate de implinirea a 104 ani de la Eliberarea Oradiei de sub regimul Hortist

În prezența a sute de persoane, Oradea a sărbătorit 104 ani de la instaurarea administrației românești în orașul nostru.

La manifestările care marchează acest eveniment major din istoria urbei, respectiv intrarea trupelor române în Oradea, la 20 aprilie 1919, în frunte cu generalul Traian Moșoiu, au luat parte ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja,  primarul Oradiei – Florin Birta, viceprimarii Marcel Dragoș și Antonia Nica, vicepreședinții Consiliului Județean Bihor – Mircea Mălan și Călin Gal, prefectul județului – Vasile Țiplea și multe alte oficialități și reprezentanți ai instituțiilor locale.

Manifestările au început cu o slujbă religioasă de pomenire a înaintașilor și binefăcătorilor acestui oraș, la Biserica cu Lună, după care alaiul format din oficialități s-a îndreptat către statuia Generalului Traian Moşoiu, unde s-a intonat imnul național, urmat de discursul primarului Florin Birta care le-a vorbit celor prezenţi despre semnificaţia şi importanţa zilei de 20 aprilie pentru orădeni.

Primarul Florin Birta s-a adresat celor prezenți: „Aniversarea momentului istoric petrecut la 20 Aprilie 1919 ne oferă, de fiecare dată, prilejul de a privi trecutul, prezentul, dar și viitorul într-o cheie integratoare. La Oradea, 20 Aprilie reprezintă o zi a înnoirii angajamentului pe care îl avem atât față de generațiile de orădeni care au modelat în chip frumos istoria acestui oraș, cât și față de cele care îi vor scrie viitorul. Felul în care a fost relatată istoria acelor evenimente, dar și climatul social ce caracterizează Oradea de azi ne indică valorile la care au consimțit, și continuă să consimtă, orădenii de ieri și de azi: respect reciproc, spirit tolerant și patriotism local.

Așadar, tradiția acestui loc ne obligă să plănuim viitorul într-o cheie integratoare, care să țină cont de nevoile fiecăruia, astfel încât să ne putem simți bine cu toții, aici, acasă. În același timp, responsabilitatea față de viitoarele generații de orădeni ne cere să ne folosim la maximum de instrumentele pe care le avem azi la dispoziție, spre a genera o dezvoltare susținută și continuă a orașului nostru.

Știm cu toții cum timpul trece implacabil și de cele mai multe ori ocaziile irosite nu se mai întorc. Este motivul pentru care avem datoria de a folosi din plin toate resursele de care dispunem, pentru a pune în practică proiecte mari, dar cu adevărat utile orașului nostru. Apartenența la Uniunea Europeană ne oferă acum ocazia istorică de a recupera decalaje importante, acumulate de-a lungul mai multor decenii.

Despre semnificaţia istorică a acestei zile a vorbit şi prof.dr.habil Florin Șipoș. Manifestările s-au încheiat cu depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori la statuia generalului Traian Moșoiu de către reprezentanţii instituţiilor, ai unor instituții de învățământ și partide politice, și cu defilarea detașamentului de onoare.

Ne găsiți și pe Google News