Un nou proiect menit să crească gradul de confort al cetățenilor prinde contur: amenajarea unui teren în suprafață de 8099 mp din Cartierul Nufărul, din zona străzii Romer Floris, teren aflat în acest moment într-o stare total necorespunzătoare, care va deveni un parc, alături de o parcare.
Consiliul Local a aprobat azi, 29 noiembrie studiul de fezabilitare și indicatorii tehnico-economici, respectiv coridorul de expropriere necesar lucrării de utilitate publică „Amenajare parc și parcare str. Romer Floris”.
Investiția urmărește amenajarea unei parcări în suprafață de 3.617 mp – 73 locuri de parcare și a unui parc de cartier în suprafață totală de 4.482 mp cu funcțiuni de recreere și odihnă, de socializare, cu spațiu de joacă pentru copii și activități dinamice de exterior pentru sport.
Adina Popa, directorul adjunct al Direcției Tehnice din Primăria Oradea a explicat, în cadrul conferinței de presă de azi, cum a luat naștere acest proiect: „Acesta este unul dintre proiectele incluse în Strategia Oradea – Oraș Verde elaborat pentru perioada 2020 – 2030. Trebuie să menționez că la ora actuală Primăria o are peste 70% din proiecte în diferite de stadii de proiectare și execuție. Dacă inițial propunerea a fost doar pentru amenajarea unei zone verzi, am decis apoi că odată cu acest proiect putem rezolva trei probleme: realizarea necesarului de zonă verde, realizarea necesarului de parcări în zonă și o cale de acces către niște proprietăți aflate în partea vestică, care nu se pot urbaniza atâta timp cât nu au asigurată o cale de acces publică”.
Terenul în suprafață de 8.099 mp este lipsit în acest moment de orice amenajare, prezentând o vegetație crescută spontan, deșeuri, resturi de construcții, pavaje în stare necorespunzătoare, garaje și anexe.
„Înfățișarea zonei se va schimba prin amenajarea de alei din piatră cu rășină poliuretanică, a unui teren de sport multifuncțional cu tartan, împrejmuit cu nocturnă, pistă de alergare cu tartan, mese de ping-pong, spațiu de joacă pentru copii cu tartan colorat, mobilier urban, sistem de irigații automat, sistem de iluminat cu corpuri LED, sistem de supraveghere video”, a precizat directorul Adina Popa.
În ceea ce privește amenajare peisagistică, se vor păstra 12 exemplare de arbori și pomi frunctiferi existenți pe amplasament și se va competa fondul plantat cu 113 arbori din specii foioase și conifere, adaptate la clima locală, cu diversitate ornamentală: arțari, mesteceni, cedri, ginkgo, magnolii, meri ornamentali, pini, brad argintiu, tei, etc.
Amenajarea zonelor verzi se va face cu gazon și masive florale de plante perene și arbuști.
Documentația care stă la baza studiului de fezabilitate a fost realizată de S.C. Proexco SRL.
Valoarea totală estimată a investiției este de 5.013.306,74 lei fără TVA, iar termenul estimat pentru execuția lucrărilor este de 5 luni.
În continuare, va urma faza de realizare a proiectului tehnic, obținerea autorizației de construcție, urmând ca licitația pentru execuția lucrărilor să aibă loc în primăvara anului viitor.
Ne găsiți și pe Google News