Presedintele Consiliului Judetean, Ilie Bolojan, a anuntat astazi, ca Cabana Vadu Crisului a fost reabilitata si ca urmeaza sda fie inaugurata cu ocazia Târgului de la Vama Sării.
„Cabana a fost reabilitată din fonduri europene. Lucrările sunt finalizate și se fac ultimele pregătiri pentru ca în 10 iunie, cu ocazia Târgului de la Vama Sării, să fie inaugurată„, a declarat Ilie Bolojan.
De asemenea, edilul a explicat ca urmeaza sa fie amenajate, tot pe fonduri europene, o zona de parcare, camping si toalete publice, la intrarea in Defileul Crisul Repede: „Alături de acest proiect, în prima jumătate a lunii iunie vom demara licitația pentru amenajarea unei zone de parcare, camping și toalete, la intrarea în defileul Crișului Repede.
Până la sfârșitul anului aceste lucrări vor fi gata, finanțarea urmând să fie asigurată din fonduri europene.„
Lucrarile de reconstructie au inceput in vara anului 2021 si au durat foarte mult din cauza conditiilor speciale, accesul facandu-se doar pe calea ferata, iar materialele au fost apoi transportate manual pe platoul unde s-a realizat constructia.
Edificiul si-a pastrat aspectul istoric, iar lucrarile au fost realizate in baza unui studiu.
Cabana Vadu Crișului se află într-o zonă turistică importantă din județul Bihor, care atrage atât prin fruumsețile naturale ale Defileului Crișului Repede, cât și prin activitățile pe care le pot face turiștii, cum sunt drumețiile, rafting-ul și alpinismul.
Potrivit studiului istoric, prima construcție a fost realizată prin Societatea Carpatină Ardeleană – Erdély Kárpát Egyesűlet, o asociație non-profit, neguvernamentală, înființată în 1891 în Cluj. La cererea Societății, groful Zichy Ödön a construit un restaurant turistic cu o capacitate de 113 locuri, inaugurat la 27 august 1905. Acesta avea o terasă acoperită și o locuință, iar la etaj erau probabil camere pentru cazarea turiștilor. În 1909 a fost construită cabana Luiza, cu o capacitate de 14 camere.
Restaurantul și cabana au fost cumpărate în 1918 de familia Mateescu, fiind deja avariate în urma războiului. Clădirile și terenul au fost naționalizate în 1945. Una dintre clădiri a fost atunci demolată (parțial sau total). În 2006, moștenitorii familiei Mateescu recuperează proprietatea, iar în 2007 clădirea cabanei este cumpărată de Consiliul Județean Bihor.
Ne găsiți și pe Google News